Mediji: Da li Bajden popušta pred Rusijom?

© REUTERS / Kevin LamarquePredsednik SAD Džo Bajden
Predsednik SAD Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2021
Pratite nas
Protivnici izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ u državama centralne i istočne Evrope zabrinuti su što američki predsednik Džo Bajden nije spreman za odlučne mere kako bi se projekat zaustavio, piše portal „Aksios“.
„Ovo je prva provera da li će Bajdenova oštra retorika prema Rusiji biti praćena akcijama. Protivnici Rusije se plaše da Bajden neće hteti da se suprotstavi Angeli Merkel i nanosi ozbiljnu štetu Nemačkoj“, navodi se u testu.

Po mišljenju autora članka, završetak izgradnje cevovoda predstavljaće „ogromnu geopolitičku pobedu Rusije i dati joj novu polugu uticaja na Evropu“.

Kako je saopštio portalu u ponedeljak izvor blizak predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom, Kijev je „malo zabrinut što Džo Bajden tokom Minhenske konferencije za bezbednost nije uverio da namerava da iskoristi sve instrumente kako bi se zaustavio „Severni tok 2“. Između ostalog, ukrajinska strana smatra da „još uvek nije kasno da se preduzmu odlučujuće mere i očekuje takve akcije Bajdenove administracije“.

Ranije je list „Volstrit džurnal“ javio da je administracija SAD na čelu sa predsednikom Džozefom Bajdenom počela pregovore sa rukovodstvom Nemačke o budućnosti „Severnog toka 2“.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala