„Kralj Petar“ ide u svet: Još jedan film o srpskoj istoriji pred stranom publikom /video/

© Foto : Youtube/Zillion Film/PrintscreenLazar Ristovski u sceni iz filma "Kralj Petar Prvi"
Lazar Ristovski u sceni iz filma Kralj Petar Prvi - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2021
Pratite nas
Još jedan film o srpskoj istoriji biće prikazan pred stranom publikom - distributerska kuća iz Los Anđelesa „Haus of film“ otkupila je prava za film „Kralj Petar Prvi“.

Posle „Dare iz Jasenovca“, koja je ušla među 20 najgledanijih filmova u američkim bioskopima za protekli vikend, pred svetskom publikom naći će se i „Kralj Petar Prvi“.

Svetsku distribuciju srpskog kandidata za Oskara 2019. godine preuzela je američka distributerska kuća, objavio je „Film nju Jurop“. Američki distributeri naveli su da će, između ostalog, „Kralj Petar Prvi“ biti prikazan i na HBO EU.

„Kralj Petar Prvi“ je istinita priča o srpskom kralju Petru Prvom Karađorđeviću i Prvom svetskom ratu reditelja Petra Ristovskog. Američka filmska kuća reklamira naš film kao „ratni film, kandidat za Oskara“.

Glumac Lazar Ristovski - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2018
Kako sam postao kralj Petar (video)

„Ratni veteran, kralj Petar, želi da svoju zemlju odvede na put mira i prosperiteta. Ali, turbulentna vremena nameću veliku žrtvu svih i zahtevaju najteže odluke u životu starog kralja. Posle dve herojske bitke, od kojih se jedna smatra najbriljantnijom vojnom strategijom u istoriji, vlada odlučuje da je povlačenje vojske neizbežno. Posle očajničkog povlačenja kroz planine, emotivno uzdrman i psihički iscrpljen, kralj Petar ipak stiže do grčke obale, uspevajući da dovede svoj narod do konačnog spasa“, opisuje kuće „Haus of films“ naše ostvarenje.

Dodaje se da je u glavnoj ulozi višestruko nagrađivani Lazar Ristovski, te sledi spisak nagrada koje je film osvojio, među kojima su i one na festivalima u Švedskoj, Indiji i SAD.

Film je režirao Petar Ristovski po scenariju adaptiranom iz popularnog romana Milovana Vitezovića „Čarape kralja Petra“.


O ovom filmu za Sputnjik je govorio njegov glavni glumac Lazar Ristovski

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala