Izrael poklanja vakcine u zamenu za normalizaciju odnosa?

© AP Photo / Oded BaliltyVakcinacija protiv korone u Izraelu
Vakcinacija protiv korone u Izraelu - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2021
Pratite nas
Izrael je poklonio ograničenu količinu vakcina protiv virusa korona palestinskim vlastima i pojedinim zemljama, saopštio je danas kabinet premijera Benjamina Netanijahua.

Početkom nedelje Vojni radio je objavio da Netanijahu razmatra doniranje vakcina zemljama sa kojima nema diplomatske odnose, u zamenu za normalizaciju, piše „Jerusalim post“.

Kako se navodi, među zemljama koje su od Izraela dobile vakcine su Honduras i Gvatemala, koje su svoje ambasade prebacile u Jerusalim, a određenu dozu dobiće i Češka, koja, prema pisanju medija planira da otvori ambasadu u Jerusalimu, preneo je Tanjug.

Iz kabineta navode da su mnoge zemlje tražile pomoć u vidu donacija vakcina od Izraela, koja je vodeća zemlja u svetu u vakcinaciji stanovništva protiv virusa korona.

„Izrael ne proizvodi vakcine i zemljama koje su tražile vakcine je rečeno da je količina koju je Izrael naručio namenjena vakcinaciji njegovog stanovništva i da neće moći da pomogne dok se vakcinacija u Izraelu ne završi“, navodi se u saopštenju Netanijahuovog kabineta.

Dalje se navodi da je prošlog meseca ostala ograničena količina vakcina koje nisu iskorišćene i da je zato odlučeno da se simbolična količina dâ za palestinske zdravstvene radnike i neke zemlje koje su to tražile od Izraela.

Ambasada Hondurasa u Izraelu nije bila dostupna za komentar.

Izrael, inače, uvozi „Fajzerove“ i „AstraZenekine“ vakcine. Do sada je „Fajzerovu“ vakcinu primila skoro polovina od devet miliona stanovnika, ali je Izrael bio na meti kritika jer nije obezbedio vakcine Palestincima u izraelskom delu Zapadne obale i pojasu Gaze, navodi Rojters.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala