Američki mediji: SAD spremaju sankcije Rusiji zbog sajber napada i Navaljnog

© REUTERS / KEN CEDENOBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2021
Pratite nas
Nova administracija američkog predsednika Džoa Bajdena priprema sankcije i niz drugih ozbiljnih mera protiv Rusije zbog velikog sajber napada koji joj se pripisuje na računarske mreže američkih institucija i kompanija, kao i u vezi sa situacijom oko Alekseja Navaljnog, piše „Vašington post“ pozivajući se na svoje izvore.

List tvrdi da je cilj ovih mera da se „pošalje šira poruka“ da su ruske vlasti navodno „dugi niz godina koristile sredstva u sajber prostoru za sprovođenje niza dejstava koje su bile neprijateljske prema interesima SAD i njihovih saveznika“, kao što je mešanje u izbore i krađa podataka o istraživanjima vakcine protiv virusa korona.

Osim toga, kako piše list, Sjedinjene Američke Države će preduzeti mere „čiji je cilj da Moskvu pozovu na odgovornost“ za takve radnje kao što je „upotreba zabranjenog hemijskog oružja protiv“ ruskog blogera Alekseja Navaljnog.

Međutim, portparolka Bele kuće Džen Psaki nije komentarisala saopštenja o pripremama novih sankcija Rusiji.

Sajber napadi na američke institucije

U decembru je objavljeno da je izvršen masovni sajber napad na klijente kompanije za računarsku bezbednost „Solar vinds“. Među žrtvama napada su brojne američke vladine agencije. Takođe je navedeno da bi ovo mogao biti jedan od sajber-napada najvećih po razmerama i šteti nanetoj američkoj javnom sektoru.

Početkom januara kancelarija direktora Nacionale obaveštajne službe, Federalni istražni biro i Agencija za infrastrukturnu i sajber-bezbednost SAD objavili su zajedničko saopštenje da su ruski hakeri „verovatno“ umešani u veliki sajber napad na američku vladu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da Moskva nije umešana u hakerske napade na vladine ustanove i kompanije u SAD. On je istakao da su sve optužbe na tu temu neosnovane i predstavljaju nastavak slepe rusofobije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala