Vlada Crne Gore opozvala još dva ambasadora: Dinoša ide u penziju, Eraković podneo ostavku

© Foto : Youtube/Skupština Crne GoreGrb Crne Gore u parlamentu
Grb Crne Gore u parlamentu - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2021
Pratite nas
Vlada Crne Gore opozvala je još dvojicu crnogorskih diplomata, ambasadora u Španiji Aleksandra Erakovića i ambasadora na Kosovu* Ferhata Dinošu.

Na sajtu Vlade navodi se da je Eraković podneo lični zahtev za razrešenje.

„Ministar vanjskih poslova je, na osnovu člana 40 stav 4 Zakona o vanjskim poslovima, predložio da Vlada Crne Gore utvrdi predlog za opoziv Aleksandra Erakovića sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Crne Gore u Kraljevini Španiji, na lični zahtev”, navodi se u dokumentu.

U dokumentu se ističe da je Eraković 25. januara obavestio MVP o svojoj ostavci.

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović je predložio da Vlada Crne Gore utvrdi predlog za opoziv Dinoše sa dužnosti ambasadora Crne Gore u Republici Kosovo*, na rezidentnoj osnovi, sa sedištem u Prištini, zbog prestanka radnog odnosa po sili zakona.

„Rešenjem od 12. 2. 2021. godine odlučeno je da Ferhatu Dinoši, ambasadoru Crne Gore u Republici Kosovo, zbog navršenih 67 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, po sili zakona prestaje radni odnos u Ministarstvu vanjskih poslova sa 13. 2. 2021. godine, pa imajući u vidu činjenicu da je Ferhatu Dinoši po sili zakona prestao radni odnos u Ministarstvu vanjskih poslova, to su se shodno članu 40 stav 4 i 5 Zakona o vanjskim poslovima, a u vezi sa članom 121 alineja 1 Zakona o državnim službenicima i nameštenicima, stekli uslovi za opoziv imenovanog sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Crne Gore u Republici Kosovo, na rezidentnoj osnovi, sa sedištem u Prištini”, navodi se u dokumentu.

Prethodno je Vlada opozvala sedam ambasadora jer, kako su obrazložili, nisu radili u interesu države. Njihov opoziv nije još potpisao predsednik države Milo Đukanović.

Mandat je prestao i ambasadoru u SAD Nebojši Kaluđeroviću, takođe zbog sticanja uslova za penziju.

Ministarstvo vanjskih poslova je opozvalo još ambasadore Crne Gore u Kini Darka Pajovića, Srbiji Tarzana Miloševića, Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dušanku Jeknić, Vatikanu Miodraga Vlahovića, Italiji Sanju Vlahović, Bosni i Hercegovini Obrada Stanišića i Nemačkoj Veru Kuliš, prenosi „In4S“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala