Studentske poliklinike neće biti zatvarane: Akademci jasni – to su ustanove od ključnog značaja

Pratite nas
„Studentske poliklinike neće biti zatvarane“, poručio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar studentima iz inicijative „Kreni-promeni“, koji su mu uručili peticiju sa oko 35.000 potpisa protiv pripajanja studentskih poliklinika domovima zdravlja, koje je bilo predviđeno novim planom optimizacije zdravstva u Srbiji.

Lončar je rekao da taj plan neće biti prihvaćen, ali da su u obavezi da o njemu javno raspravljaju. On je kazao i da je razgovarao ministrom prosvete Brankom Ružićem, kome je rekao da se po pitanju studentskih poliklinika ništa neće promeniti i da o tome obavesti studente.

Nikola Arsenić iz inicijative „Kreni-promeni“ rekao je da studenti o tome nisu obavešteni i ocenio da je komunikacija između studenata i resornog ministarstva loša, kao i da je predlog zatvaranja Studentske poliklinike za vreme epidemije virusa korona „okretanje leđa studentima“.

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICMinistar zdravlja Zlatibor Lončar poručio da studentske poliklinike neće biti zatvarane
Studentske poliklinike neće biti zatvarane: Akademci jasni – to su ustanove od ključnog značaja - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2021
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručio da studentske poliklinike neće biti zatvarane

Studentske poliklinike – od ključnog značaja

O značaju studentskih poliklinika, Sputnjik je razgovarao sa studentima. Teodora Živković, student Filološkog fakulteta u Beogradu, smatra da studenti treba da imaju svoju polikliniku u kojoj će se lečiti odvojeno od ostalih, pogotovo u vreme epidemije virusa korona.

„Mislim da je to najpametniji potez koji postoji u zdravstvu, što su poliklinike odvojene za studente. Na ovaj način ipak postoji neka vrsta izolovanosti koja je potrebna i koja je, na kraju krajeva, dovela do toga da se zaraza malo manje širi među studentima, baš zbog toga što su te jedinice odvojene“, smatra Teodora.

Student Visoke škole strukovnih studija za IT „ITS“ Filip Kojanić smatra da su studentske poliklinike veoma važne, posebno za studente iz unutrašnjosti.

„Studentske poliklinike treba da postoje, jer su odvojene od običnih. Ljudi mogu da idu tamo iako nemaju važeće zdravstvene knjižice, već samo s indeksom, u bilo kom trenutku“, napominje Filip.

Anja Mikić, student Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost, deli mišljenje da su poliklinike značajne prvenstveno za studente iz unutrašnjnosti i kaže da je zbog toga od početka sumnjala u njihovo zatvaranje.

„Da studentske poliklinike ne postoje i da studenti moraju da se vraćaju u svoje gradove, jer ne mogu da dobiju zdravstvene usluge u Beogradu ili kom god gradu da se nalaze, a da nije mesto iz kog potiču, to bi zaista bio problem, pogotovo u ovakvoj situaciji. Svakom Novosađaninu ili Beograđaninu je lakše da u svom gradu nađe način da se leči. Svaki student odatle može da ode u svoj dom zdravlja, pronađe lekara“, mišljenja je Anja.

Student pravnog fakulteta u Beogradu Aleksandar Vuskanović veoma je zadovoljan uslugama koje pruža Studentska poliklinika i tvrdi da pozitivan stav prema toj ustanovi imaju i druge njegove kolege.

„Kao prva i jedna od najbitnijih stvari, retkost je da u poliklinikama dođe do gužve i zastoja, što umnogome odgovara potrebama studenata. Profesionalnost i ljubaznost medicinskog osoblja je zaista na visokom nivou“, ističe Aleksandar.

Jedan od najboljih modela zdravstvene zaštite

I premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je jutros gostujući na TV „Hepi“ da studentske poliklinike neće biti ukinute jer predstavljaju jedan od najboljih modela zdravstvene zaštite studenata u našoj zemlji, ali i u Evropi.

„U petak sam imala sastanak s Krovnom organizacijom mladih Srbije. Trudimo se da sa njima imamo redovne susrete na kojima razgovaramo o širokom spektru tema i upravo su mi oni ukazali na važnost studentskih poliklinika“, rekla je Brnabić.

Ona je navela i da će se u narednom periodu upravo zbog toga raditi na unapređivanju studentskih poliklinika.

Iako su premijerka i ministar zdravlja najavili da studentske poliklinike neće biti ukinute, ispred Studentske poliklinike u Beogradu danas se okupila nekolicina studenata, zaposlenih u toj ustanovi i građana koji traže da se poliklinike ne zatvore.

Podsetimo, jedna od glavnih tema u javnosti proteklih dana bilo je moguće pripajanje studenskih poliklinika domovima zdravlja, odnosno njihovo zatvaranje. U znak protivljenja tome, inicijativa „Kreni-promeni“ organizovala je internet peticiju „Ne damo Studentsku polikliniku“, putem koje je prikupljeno oko 35.000 potpisa.

U opisu internet-peticije poručeno je da bi tim činom zdravlje studenata moglo da bude ugroženo, a zdravstveni sistem dodatno opterećen, kao i da je položaj studenata zapostavljen.

Prema podacima Zavoda za statistiku, tokom akademske 2019/2020 godine u Srbiji je na svim visokoškolskim ustanovama i nivoima studija upisano 241.968 studenata.

Studentska poliklinika sa Stacionarom, osnovana je 1961. godine, kao specijalizovana zdravstvena ustanova čiji je cilj briga o sveobuhvatnoj zdravstvenoj zaštiti studenata sa posebnim akcentom na preventivi.

U Beogradu se nalazi na četiri lokacije: na Vračaru u Krunskoj 57 i Prote Mateje 29, Novom Beogradu u I bloku Studentskog grada i Karaburmi u Mije Kovačevića 7B.

Studentska poliklinika postoji i u Novom Sadu (Dr Sime Miloševića 6), Nišu (Bulevar dr Zorana Đinđića 52), Kragujevcu (Čiče od Romanije 1)...

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala