Senzacija godine u vojnoj industriji: Šta je Rusija predstavila na izložbi u Abu Dabiju /video/

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaMaketa tenka Armata na sajmu u Abu Dabiju
Maketa tenka Armata na sajmu u Abu Dabiju - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2021
Pratite nas
Najveća Međunarodna vojno-tehnička izložba „IDEKS-2021" otvorena je 21. februara u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Na sajmu je predstavljen veliki broj najnovijih primeraka naoružanja i celokupne odbrambene industrije iz celog sveta.

Na informativnim tabletima ultrasavremenog štanda ruske kompanije „Rosoboroneksport“ mogu se pronaći sve karakteristike tenka „Armata“ i drugih borbenih kompleksa, aviona i borbenih vozila koje izvozi Rusija.

Robotizacija odbrambene industrije je glavna tema izložbe. Predstavljeni su kompleksi sa veštačkom inteligencijom. Druga važna tema je borba sa bespilotnim letelicima. Rusija će predstaviti novi kompleks elektronskog ratovanja „Repelent-Klijent“, koji može da blokira sve dronove. Kompleks pravi neku vrstu kupolu nad objektom na rastojanju od 20 kilometara.

Za ovaj jedinstveni kompleks je predviđen elektromagnetni pištolj „Pišalj“ za presretanje dronova. Kompleks je težak samo tri i po kilograma, i mnogo je lakši od svojih pandana. Cela izložba čeka prezentaciju ovog novog kompleksa. Povećano je interesovanje i za ruske neprobojne nebeske straže - ruske PVO sisteme različitih dometa.

„Almaz-Antej“ je prvi put predstavio „Vikinga“, verziju kompleksa „Buk-M3“ predviđenu za izvoz, koji je nedavno postao deo naoružanja ruske vojske. Domet gađanja novog sistema povećan je za jedan i po put. Sada se raketama može oboriti bilo koji vazdušni cilj na udaljenosti od 65 kilometara. Mnoga ruska oklopna vozila izlaže poznati proizvođač teških borbenih vozila „Uralvagonzavod“.

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaAutomat Kalašnjikov, na izložbi u Abu Dabiju
Senzacija godine u vojnoj industriji: Šta je Rusija predstavila na izložbi u Abu Dabiju /video/ - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2021
Automat Kalašnjikov, na izložbi u Abu Dabiju

Sva vodeća ruska odbrambena preduzeća, na izložbi u Abu Dabiju, demonstriraju svoja borbena vozila, oružje i drugo naoružanje. Rusija se predstavlja sa više od 400 uzoraka. Domaćini imaju veliku želju za interakciju sa Rusijom.

Ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov razgovarao je o daljoj saradnji preduzeća dveju zemalja sa prestolonaslednikom Emirata Abu Dabi. Prošla godina je bila je rekordna u pogledu trgovine između Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, promet je bio veći od tri milijarde dolara.

Emirati su spremni da zajedno sa ruskim konstruktorima naprave novi nadzvučni civilni avion. Pregovori o ovom projektu su već u toku.

Na međunarodnoj izložbi je demonstrirano najbolje naoružanje. Upravo je ovde prvi put „Kalašnjikov“ predstavio kompaktni pištolj „Lebedev“ i inovativni automat AK-19.

Automat koristi municiju NATO-a, a na Bliskom Istoku svaka vojska ima takvu municiju. Sada je AK-19 dva u jednom, pouzdan „Kalašljikov“ sa prikladnom municijom za zemlje Persijskog zaliva.

Na sajmu će biti predstavljen još jedan ruski automat, koji se očekuje sa velikim nestrpljenjem. Fabrika naoružanja „Kovrov“ će predstaviti automat „Kord“. Njegov razvoj i izgled dugo su bili obavijeni velom tajne. Ovaj automat koriste samo ruske specijalne jedinice. Tajna „Korda“ je u tome što je savršeno izbalansiran. Nema povratnog udara, što znači da se preciznost ciljanja značajno povećava.

Ranije je ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov izjavio da će se u saradnji sa Ujedinjenim Arapskim emiratima otvoriti centar za prodaju automobila „Aurus“.

U „Rosoboroneksportu“ su izjavili da je povećana zainteresovanost na sajmu za kompleks S-400 i „Pancir-S1M“.  Prema rečima direktora Aleksandra Mihejeva, Bliski Istok i Severna Afrika čine 50 procenata prodaje ruskog naoružanja i opreme u inostranstvu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala