Ruski poslanici o pozivu Poljske i Ukrajine na zaustavljanje „Severnog toka 2“: One ne donose odluke

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaKopneni deo gasovoda "Severni tok 2"
Kopneni deo gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2021
Pratite nas
Član odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Sergej Cekov izjavio je za RT da je stav Varšave i Kijeva, koji su pozvali američkog predsednika da spreči završetak izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ razumljiv, jer ovo nije prvi put da ga izražavaju. 

On je primetio da se ove dve zemlje neprestano protive rusko-evropskoj saradnji i da pate od „ekstremnog oblika mržnje prema Rusiji“.

„Oni ne igraju odlučujuću ulogu u odlukama koje donosi Evropa. Odlučujuću reč ima Nemačka i brojne druge uticajne zemlje u Evropi“, objasnio je senator.

Cekov je naglasio da je Evropi potreban gas, a „Severni tok 2“ je komercijalni projekat.

Sa svoje strane, poslanik Državne dume Ruslan Balbek podsetio da su Poljska i Ukrajina najviše kritikovale projekat gasovoda i tvrdile da on neće biti završen.

„Nažalost, Ukrajina se nije pokazala kao pouzdana tranzitna zemlja, a u Poljskoj poslednjih deset godina generalno caruje neka antiruska histerija“, naglasio je Balbek.

Predsednik Poljske Andžej Duda na samitu NATO-a u Varšavi - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2021
Predsednik Poljske pozvao na uvođenje sankcija Rusiji i „Gaspromu“

On je dodao da u Zapadnoj Evropi razdvajaju politiku i posao i shvataju značaj „Severnog toka 2“.

„Ali takozvani mladoevropejci ovo još nisu naučili“, konstatovao je parlamentarac.

On je primetio da se gradnja nastavlja, uprkos pretnjama Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika, i izrazio uverenje da apel Bajdenu neće uticati na rokove realizacije projekta.

Rusija će ispuniti sve sporazume koje je potpisala. Pokazali smo se kao pouzdan partner i u velikom biznisu i u politici“, zaključio je Balbek.

Ranije su poljski i ukrajinski ministar spoljnih poslova Zgubnjev Rau i Dmitrij Kuleba pozvali američkog predsednika Džozefa Bajdena da stavi tačku na izgradnju „Severnog toka 2“. Diplomate su optužile Rusiju da koristi „jedno od najmoćnijih oružja – zavisnost svojih suseda od snabdevanja energentima“.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala