Rediteljka "Placeba": Mi smo krivci što smo takvi kakvi smo, a ne društvo ili porodica

© Petar MiloševićRediteljka Isidora Goncić
Rediteljka Isidora Goncić - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2021
Pratite nas
U predstavi „Placebo“ pokazujemo koliko je važno da prestanemo da krivimo porodicu ili državu što nam je život ovakav i da se ponašamo kao da nemamo nikakvu odgovornost za sopstveni život, kaže rediteljka Isidora Goncić uoči premijere komada u Domu kulture u Gračanici.

„Placebo“ premijerno u Gračanici

Predstava "Placebo",  druga od sedam premijera Narodnog pozorišta u Prištini planiranih za 2021. godinu, premijerno će biti izvedena 24. februara u Domu kulture u Gračanici, a dan kasnije u Zubinom Potoku.

Komad, rađen po tekstu Aleksandra Jugovića, režira Isidore Goncić, koja otkriva za Sputnjik da je ovo njena prva režija s pozorišnim ansamblom iz Prištine čije je sedište u Gračanici. 

„Ovo je moja prva predstava koju radim u Gračanici i veoma sam uzbuđena zbog toga. Kad su me pozvali da režiram, s obzirom na njihovu izvanrednu reputaciju zbog odličnih predstava koje rade, osećala sam se počastvovanom i srećnom“, kaže Isidora.

© Dom kulture GračanicaPlakat za predstavu "Placebo"
Rediteljka  Placeba: Mi smo krivci što smo takvi kakvi smo, a ne društvo ili porodica - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2021
Plakat za predstavu "Placebo"

Ona napominje da se tematski igrala sa tekstom Aleksandra jjugovića koji je vrsta kritike onoga što prepoznajemo u našem mentalitetu: sklonost da okrivljujemo druge za loše stvari i neuspehe, a da se u svemu tome najmanje bavimo sobom.

Komedija, ali nije crna

„Pravi izazov je bio pokazati kako se boriti sa nekim našim mentalitetskim uverenjima da bismo napredovali kao ljudi. Mi smo ponudili rešenje za koje verujem da je tačno: dok ne uzmemo stvari u svoje ruke i dok ne prestanemo da se oslanjamo samo na mitove, ne možemo ići dalje. Prošlost nikako ne treba zaboraviti, ali iz nje treba iskoračiti. Treba da prestanemo da se ponašamo kao da nemamo nikakvu odgovornost za sopstveni život. Mi smo to uradili u stilu komedije i farse, ali ipak ne „crne“, otkriva rediteljka predstave.

Posle Zubinog Potoka - pred  publikom širom Srbije

Po događaju koji je ključan za radnju, „Placebo“ je po njenim rečima sličan drami „Sabirni centar“.

„Glavni junak je toliko nezadovoljan svojim životom da teži tome da ide na onaj svet, ali se iz tog sveta i vraća. Zato što je važno da shvati zašto mora biti živ, zbog čega vredi živeti. Da bi to saznao mora se suočiti sa sobom i otkriti gde je granica između stvarnog i nestvarnog, šta je u njegovom životu iracionalno, a šta ne. „Placebo“ je predstava o tome kako ići dalje. Verujem da može dalje i bolje, mi to na neki način u ovom komadu pokazujemo prikazujući čoveka koji sam sa sobom mora naći način da bude više u realnosti, da preuzme odgovornost za ono što mu se dešava“, kaže Isidora.

© FB/Dom kulture GracanicaDom kulture u Gračanici, KiM
Rediteljka  Placeba: Mi smo krivci što smo takvi kakvi smo, a ne društvo ili porodica - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2021
Dom kulture u Gračanici, KiM

Pored Goncićeve, autorsku ekipu predstave čine koreografkinja Jovana Ikonić, kompozitorka Irena Popović Dragović, kostimografkinja Bojana Kostadinović i scenograf Goran Stojčetović. U predstavi igraju: Nikola Ranđelović, Marko Pavlović, Bojan Stojčetović, Anika Grujić, Milena Pavlović, Nikola Đorđević, Strahinja Bičanin i Jasmina Stojiljković.  

Predstavu „Placebo“, nakon premijernih izvođenja na Kosovu i Metohiji, ubrzo će imati prilike da vidi i publika širom Srbije, a beogradska premijera planirana je za početak marta.

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala