Po čemu je jedinstven novi ruski automat „Kalašnjikov“ AK-19 /video/

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaNovi automat "Kalašnjikov" AK-19
Novi automat Kalašnjikov AK-19 - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2021
Pratite nas
Automat AK-19, koji je Rusija predstavila na Međunarodnoj izložbi naoružanja „IDEKS-2021“ u Abu Dabiju, mogao bi zainteresovati države Bliskog istoka, koje koriste municiju iz zemalja NATO-a, saopštio je televiziji „Zvezda“ direktor Direkcije za vojno-tehničku saradnju kompanije „Kalašnjikov“ Vladimir Onokoj. Upravo tu municiju koristi novi Kalašnjikov.
„Automat AK-19 može da bude veoma interesantan za države Bliskog istoka. Mnoge već koriste municiju 5,56×45 milimetara i oružje evropske ili američke proizvodnje. Takve municije ima mnogo“, izjavio je ekspert.

On je dodao, da je tokom nekoliko godina sproveden veliki broj testiranja, uključujući i testove u pustinjskim uslovima, koji su pokazali da svako oružje nije pouzdano.

„Zato je bilo veoma važno predstaviti takav tip oružja, koji kombinuje legendarnu pouzdanost automata 'Kalašnjikov' sa municijom, koja je ovde široko rasprostranjena, a koju neke zemlje aktivno koriste i proizvode“, rekao je Onokoj.

Prema njegovim rečima, na novom AK-19 se specijalno stavlja oznaka 5,56×45 milimetara, s obzirom da spolja liči na municiju ruske proizvodnje.

„Mi specijalno vršimo testiranja na municiji NATO-a, da ne bi bilo nikakve sumnje, da u slučaju ako se koristi municija strane proizvodnje, ne dođe do nekih komplikacija. Nema nikakvih problema. Sve radimo sa ciljem da naši kupci budu sigurni, da će oružje raditi maksimalno pouzdano“, naveo je ekspert.

On je dodao, da je oružje iz kompanije „Kalašnjikov“ veoma popularno. AK-19 će proširiti opseg prodaje i uvećati isporuke.

„Malo ko će prihvatiti da menja celokupnu municiju u vojsci zbog najboljeg automata. Ovde ljudi mogu kupiti uzorak i koristiti to što već imaju“, objasnio je Onokoj.

Podsetimo, automat je napravljen na osnovu AK-12. Njegove karakteristike su teleskopski kundak sa poboljšanom ergonomijom, novi dizajn nišana, prigušivač koji se brzo montira.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala