Moskva: Neprihvatljivi stalni zahtevi za oslobađanjem Navaljnog

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2021
Pratite nas
Rusija smatra da su zahtevi za oslobađanje osuđenog blogera Alekseja Navalnog neprihvatljivi, navodi se saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova u vezi sa još jednim antiruskim sankcijama Evropske unije.

„Smatramo da su kategorički neprihvatljivi nepravedni i apsurdni zahtevi koji se stalno čuju za oslobađanje građanina Ruske Federacije kojeg je ruski sud osudio za privredne prekršaje na teritoriji naše zemlje u skladu sa ruskim zakonom“, ističe se u saopštenju.

Takođe se dodaje da je Savet Evropske unije „doneo pogrešnu odluku“ o uvođenju sankcija Moskvi u uslovima neviđene antiruske informativne atmosfere.   

U Ministarstvu dodaju da je odluka Saveta ministara spoljnih poslova EU o pripremi novih sankcija Rusiji razočaravajuća.  

„Razočaravajuće je što je Savet ministara spoljnih poslova EU 22. februara doneo odluku pod izmišljenim izgovorom da pripremi nova protivpravna jednostrana ograničenja za ruske građane“, konstatuje se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Takođe se dodaje da, suprotno logici, Brisel prvo donosi političku odluku, a zatim proizvoljno bira kandidate za nju.

„Pokoravajući se blokovskoj disciplini i antiruskim stereotipima, Brisel ponovo instinktivno pritiska neaktivni sankcioni ‘taster’. Pri čemu se, suprotno logici, prvo donosi politička odluka, a zatim planira proizvoljni odabir kandidata za nju“, navodi se u saopštenju.  

Ministarstvo je dodalo da uspostavljanje nelegitimnih instrumenata u spoljnopolitičkom arsenalu EU – ultimatumi, pritisci i sankcije – jedino može da izazove žaljenje.

„Pretendujući na ulogu nezavisnog pola na globalnoj sceni, čini se da je Evropska unija potpuno zaboravila da se to može ostvariti samo na osnovu poštovanja partnera, principa nemešanja u unutrašnje stvari i striktnog pridržavanja međunarodnog prava“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

Ranije je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj potvrdio da su se ministri spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu u ponedeljak dogovorili da prošire pesronalne sankcije Rusiji zbog situacije oko Navaljnog.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala