Krivokapić i Bečić posetili Eparhiju budimljansko-nikšićku

© Sputnik / Dejan SimićVernici se okupljaju ispred hrama u Nikšiću
Vernici se okupljaju ispred hrama u Nikšiću - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2021
Pratite nas
Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije primio je u nedelju u Nikšiću visoke zvaničnike Crne Gore – premijera Zdravka Krivokapića i predsednika Skupštine Aleksu Bečića, prilikom njihove posete Eparhiji budimljansko-nikšićkoj.

Tokom susreta u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog episkop Joanikije je rečima srdačne dobrodošlice pozdravio predstavnike državne vlasti, podsetivši na istoriju ove svetinje, saopštila je Eparhija.

„Navršava se malo više od 120 godina istorije ovog Hrama, a ove godine proslavljamo 350 godina od prestavljenja Svetog Vasilija Ostroškog, pa je ovo godina velikog jubileja, velikih događaja i promena, ako Bog da, u gradu Nikšiću, promena na bolje. Samo te promene želimo, znamo da mogu biti i drugačije, ali mi uvek želimo i trudimo se da sve što radimo bude na bolje“, kazao je on.

Crnogorski premijer je izrazio naročito zadovoljstvo što se, kako je kazao, nalazi u Hramu svog detinjstva i mladosti, koji je tada posećivao.

Ovaj Hram, dodao je on, nastao je kao potreba kralja Nikole da iskaže svom narodu ono što je najvažnije, da u blizini njegovog dvorca nikne ovaj velelepni Hram.

„Ako je on kao vladar imao takav odnos, kako drugi vladari posle njega da imaju drugačiji. Ovaj hram je, koliko se dobro sećam, imao kratku restauraciju kada je dolazio Sveti Patrijarh Pavle i hodio Nikšićem i, na neki način, svojim stopama dodatno osveštao ovaj Hram“, dodao je Krivokapić.

„Ovo je prilika da mi, kao Vlada preispitamo sve mogućnosti i zajedno sa Eparhijom budimljansko-nikšićkom nađemo najbolji način da sačuvamo i ukrasimo ovaj Hram. Ovo je jedan od retkih hramova koji u zadnje vreme nije freskopisan. Nikšić to zaslužuje, a ovaj Hram posebno, tako da Vladika s pravom danas podseća kakve sve obaveze treba da imamo. Nadam se da će u periodu trajanja ove Vlade mnogo štošta što se tiče konzervacije i freskopisanja biti završeno“, naveo je Zdravko Krivokapić.

Na prijateljskom i srdačnom dočeku episkopu Joanikiju, prisutnom sveštenstvu i monaštvu zahvalio je predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

„Posebna je radost kad god se nalazim na ovom svetom mestu, u hramu Svetog Vasilija Ostroškog, jer je, upravo, on jedan od svetaca koji nas je učinio kojim putevima treba da hodimo, a ti putevi su oni koji danas i mi promovišemo. To su putevi bratske sloge, ljubavi, mira i zajedništva među ljudima. Učio nas je i danas sabira ljude, ne gleda na boju kože, ni na veru, ni na naciju. To je naša sveta dužnost, naša zajednička sveta misija i hvala Vam što nam u tome pomažete“, kazao je Bečić.

On je ocenio da duvaju neki pozitivni vetrovi, te da i februarsko sunce u Nikšiću, šalje optimističnu poruku u susret svemu što Nikšić i Crnu Goru čeka u nastupajućim danima, mesecima, godinama.

„Ova borba za pravdu, borba za istinu, borba za svakog čoveka u Crnoj Gori je nešto što traje i što će trajati. Tu smo da se zajednički borimo, i uvek, i na svakom mestu, ističem posebno civilizovan, otmen doprinos, koji je sveštenstvo i monaštvo, ovde, u Nikšiću, dalo u protekloj, teškoj, neizvesnoj, turbulentnoj godini kada ste bili prinuđeni da se borite za svoja prava. Ta pitanja su rešena, ta pitanja su iza nas, ta pitanja je Skupština Crne Gore rešila takođe na civilizovan način, poštujući ono što je pravo, što je volja građana i čini mi se da smo sada stvorili osnove da imamo zdrav i Ustavom definisan odnos između države, crkava i verskih zajednica. Ako se toga držimo, a ciljevi su nam isti – da svakom čoveku u Crnoj Gori bude bolje, da je što više ljubavi, zajedništva, bratske sloge, onda mi nikada ne možemo imati nesuglasica i prepreka“, poručio je predsednik Skupštine Crne Gore.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala