„AstraZeneka“ stigla u Srbiju, od sutra u upotrebi /video, foto/

Pratite nas
U Srbiju su stigle prve vakcine protiv virusa korona kompanije „AstraZeneka“ koje će već od sutra biti u upotrebi.

U pitanju je 150.000 vakcina, a avion kojim su dopremljene na beogradskom aerodromu dočekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Avion sa vakcinama sleteo je na aerodrom „Nikola Tesla“ oko 8 sati.

Osim predsednika Vučića, na aerodromu su i ministar Zlatibor Lončar i ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud koja je navela da su i mladi stručnjaci iz Srbije učestvovali u razvoju te vakcine na Oksfordu.

Vučić je rekao da je zahvalan britanskoj ambasadorki i otpravniku poslova indijske ambasade na vakcinama.

„Hvala što podržavate Srbiju i što ste dozvolili da uvezemo iz Indije. Ovaj trenutak je od velikog značaja za nas“, istakao je Vučić.

On je najavio da će vakcine kompanije „AstraZeneka“ već od sutra biti dostupne građanima Srbije.

Vučić je naglasio da Srbija, pored Ujedinjenih Arapskih Emirata postaje jedina zemlja na svetu koja ima više od tri vakcine na raspolaganju.

„Revakcinacija ‘AstraZenekom’ ide posle 12 nedelja, a imamo ugovor za nove doze, tako da ovo znači još 150.000 vakcinisanih u Srbiji. Ponosan sam na odgovornost i ozbiljnost koju smo pokazali u borbi za zdravlje građana, za očuvanje života i borbi za napredak ekonomije“, rekao je Vučić u obraćanju novinarima.

On je izrazio zahvalnost premijeru Velike Britanije Borisu Džonsonu, kao i premijeru Indije Narendri Modiju.

„Hvala partnerima iz Velike Britanije na podršci, što su želeli da nas čuju, na pažnji koju su posvetili jednoj maloj Srbiji i što vakcine stižu u Srbiji mnogo pre nego u najveći deo drugih zemalja na kontinentu“, rekao je Vučić.

On je dodao da je cena po kojom su vakcine nabavljene, apsolutno najpovoljnija.

Vučić je izrazio uverenje da će Srbija, pre nego što dođu vakcine iz Kovaks programa, vakcinisati i revakcinisati 1,1 do 1,2 miliona ljudi, što je 20 odsto punoletnog stanovništva.

„Dodatno ćemo da ubrzamo revakcinaciju. Ona je od ključnog značaja. Prva vakcina ne znači ništa, pa kada primite drugu onda 15 dana ne smete da se opuštate. Tek posle toga možete nešto malo da se opustite“, napomenuo je Vučić.

„Naša obaveza da sa građanima Crne Gore delimo dobro i zlo“

Povodom donacije vakcina Crnoj Gori, Vučić je rekao da su građani Crne Gore zaslužni za to što su dobili vakcinu od Srbije, jer su to, kako je istakao, naša braća i prijatelji.

On je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše to što se, kako je navedeno, politički akteri u Crnoj Gori svađaju ko je zaslužan za nabavku vakcine u toj zemlji.

„Naša je obaveza sa delimo dobro i zlo sa njima i ako možemo da pomognemo, pomagaćemo i oni bi nama da su u toj sitauciji. Ne želim da ulazim u političke priče, niti me zanimaju...“, kazao je Vučić.

Vučić je naveo da ako vam brat, prijatelj i komšija nisu zadovoljni, onda ni vi ne možete da budete zadovoljni, preneo je Tanjug.

Inače, posle današnje isporuke, građani Srbije moći će da biraju između četiri različite vakcine protiv virusa korona — američko-nemačke „Fajzer/Biontek“, ruske „Sputnjik V“ (Sputnik V), kineske „Sinofarm“ i britansko-švedske „AstraZeneka“.

Očekuje se da će u Srbiju danas stići i novi kontingent od 50.000 doza ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), što je ranije najavio ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala