Rusija i Emirati će zajedno napraviti nadzvučni putnički avion

© Sputnik / Ilья Naйmušin / Uđi u bazu fotografijaSuhoj superdžet 100
Suhoj superdžet 100 - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2021
Pratite nas
Zajedničko preduzeće suverenog fonda Ujedinjenih Arapskih Emirata „Mubadala“ i ruske Ujedinjene korporacije za proizvodnju aviona napraviće nadzvučni putnički avion, saopštio je novinarima ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov.

Manturov je saopštio da je potpisan ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća.

„Sa strane Emirata, u projektu će učestvovati „Mubadala“, a sa naše Ujedinjena korporacija za proizvodnju aviona, možda neka od njenih „ćerki“, rekao je ministar.

Što se tiče rokova izgradnje aviona, Manturov je rekao: „Optimistički gledano, do kraja 2021. godine – početkom 2022. godine biće formiran oblik aviona. Osnovni parametri su na 80 odsto postavljeni: brzina 1,5-1,8 mahova. Pri tome, na brzini od 1,8 mahova može se leteli najmanje 4 sata. Što se tiče verzije, u pitanju je VIP letelica, sa osam sedišta i putnički avion sa 30 sedišta“.

Podsetimo, danas je otvorena međunarodna izložba naoružanja IDEKS-2021 u Abu Dabiju.

U januaru 2018. godine ruski predsednik Vladimir Putin predložio je da se napravi civilna verzija nadzvučnog aviona na bazi strateškog nosača raketa Tu-160. Ujedinjena avionska korporacija saopštila je tada da radi na nadzvučnom putničkom avionu, u kojem bi se mogli primeniti tehnologije, korišćene u Tu-160.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala