Predsednica Evropske centralne banke: Nema straha od zaduživanja, već od nečeg drugog

© AP Photo / Carolyn KasterKristin Lagard
Kristin Lagard - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2021
Pratite nas
Neki evropski političari su zabrinuti da će se zemlje previše zaduživati da bi podržale ekonomiju tokom naredne godine, ali predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard ne deli njihove brige.

Kristin Lagard rekla je u četvrtak da njen najveći strah nije da će Evropska unija akumulirati „brdo“ duga, već da bi vlade mogle da „brutalno“ povuku garancije za posao i podršku prihodima pre nego što za to dođe vreme.

Takvi programi se, kako je rekla, moraju olakšavati „postepeno“ i pažljivo.

„To je ono što mislim da je najteže, najsuptilnije i gde će morati da se primeni presuda“, rekla je Lagardova.

Vlade su tokom protekle godine „oslobodile“ milijarde dolara kao pomoć za ublažavanje ekonomskog udara koji je nanela pandemija kovida 19, dodajući neviđenu podršku centralnih banaka poput ECB.

Evropski lideri takođe su odobrili paket za oporavak i 1,8 milijardi evra (2,2 biliona dolara) za pomoć u jačanju ekonomija nakon što kriza prođe.

Ali, Lagardova je naglasila da, čak i kad ekonomija počinje da se poboljšava i oporavlja, političari ne bi trebalo da prerano povuku podršku.

U svojoj najnovijoj prognozi, objavljenoj u decembru, centralna banka je predvidela da će se evropska ekonomija proširiti za 3,9 odsto 2021. godine, a da će proizvodnja dostići nivo pre pandemije do sredine 2022. godine.

Lagardova je primetila da takve prognoze u velikoj meri zavise od uvođenja vakcine, koja je polako započela u Evropskoj uniji.

Imamo vakcine – svake nedelje sve više

Krajem prošlog meseca, borba između lidera EU i „Astra zeneke“ izlila se u javnost nakon što je proizvođač vakcina rekao da će isporučiti manje doza nego što je obećano.

„Imamo vakcine – svake nedelje sve više, što je dobro. One se proizvode, distribuiraju“, rekla je Lagardova.

„Ali ljudi još nisu vakcinisani. Tako da će potrajati dok ne dobijemo imunitet stada, koji sam po sebi neće biti zadovoljavajući jer imamo različite sojeve“, dodala je.

Druga ključna stvar, rekla je Lagardova, biće primena programa pomoći. Dok su fiskalna pravila EU opuštena, bogatije države članice predaju novac, a Brisel se zadužuje u ime zemalja koje se bore poput Italije i Španije.

„Imamo izvanredan potez Evropljana da se zajedno zadužuju, ali sada je pitanje isporuke“, rekla je Lagardova, prenosi portal „Biznis i finansije“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala