Operator gasovoda „Severni tok 2“ tražio hitnu dozvolu za radove u vodama Nemačke

© Foto : © Nord Stream 2 / Paul LangrockIzgradnja gasovoda "Severni tok 2"
Izgradnja gasovoda Severni tok 2  - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2021
Pratite nas
Operator gasovoda „Severni tok 2“, kompanija „Nord Strim 2 AG“, podneo je zahtev Saveznom zavodu za brodarstvo i hidrografiju Nemačke za hitnu dozvolu za izgradnju gasovoda u nemačkim vodama, javila je radio-stanica NDR.

Zavod je potvrdio da su dobili zahtev i dodao da ga razmatraju. Za sada nije objavljeno kada će regulator doneti odluku o zahtevu.

Ovim zahtevom „Nord strim 2 AG“ odreagovao je na žalbu nemačkih organizacija za zaštitu životne sredine, „Dojče umvelthilfe“ i Saveza za zaštitu prirode, koje su se usprotivile dozvoli Zavoda za izgradnju cevovoda u nemačkim vodama, objašnjavajući da regulator navodno nije uzeo u obzir argumente u vezi sa zaštitom životne sredine i klime.

Zavod za brodarstvo i hidrografiju je zaključio da deo „Severnog toka 2“ prolazi duž ivice utočišta za ptice, ali s obzirom da cevi prolaze dovoljno duboko, smatrao je da gasovod ima mali uticaj na neke vrste ptica selica. Regulator je takođe primetio da se u ovom građevinskom području već odvija aktivna plovidba.

 Zastava sa logom kompanije Nord strim 2 koja vodi izgradnju gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2021
Već više od 95 odsto „Severnog toka 2“ završeno

Prošle nedelje nemački Zavod za brodarstvo i hidrografiju produžio je kompaniji „Nord strim 2 AG“ do 15. maja dozvolu za postavljanje gasovoda „Severni tok 2“.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

© SputnikSeverni tok 2
Operator gasovoda „Severni tok 2“ tražio hitnu dozvolu za radove u vodama Nemačke - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2021
Severni tok 2

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala