Nova bruka Brisela - što važi za Rusiju i Navaljnog ne važi za Španiju i Pabla

© REUTERS / STRINGERPolicija privodi španskog repera Pabla Asela
Policija privodi španskog repera Pabla Asela - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2021
Pratite nas
Evropska unija se opet proslavila dvostrukim standardima. Što važi za Rusiju i Navaljnog ne važi za Španiju i Pabla. Ono zbog čega je u slučaju Navaljni EU Rusiji uvela sankcije i još bi da ih pooštri, potpuno je oćutala kada je poznati španski reper Pablo Asel uhapšen zbog kritike tamošnjih vlasti.

Šta su to ljudska prava i sloboda govora može da odluči samo komesar u Briselu. Demokratski.

Neredi i sukobi sa policijom zahvatili su nekoliko gradova Španije zbog hapšenja poznatog repera Pabla Aasela. Priveden je, kakao, javljaju mediji, zato što tvrdi da će se „SSSR vratiti“ i zato što po oceni vlasti mrzi, odnosno kleveće špansku demokratiju i monarhiju.

Što važi za Rusiju i Navaljnog ne važi za Španiju

Reper Pablo Rivadula Duro, poznatiji pod umetničkim imenom Pablo Asel, pripadnik je Komunističke partije Španije, a tamošnji mediji tvrde da je pogled na svet formirao pod uticajem Vladimira Majakovskog, Staljina i Če Gevare. Pripada grupi GRAPO koju španske vlasti smatraju oružanim krilom Komunističke partije, dok Pablo i njegovi istomišljenici GRAPO nazivaju „samoodbranom od imperijalizma i njegovih zločina“.

Asel je prvi put uhapšen u Ljeidi u oktobru 2011. godine, zbog videa posvećenog uhapšenom lideru španskih komunista „drugu Arenasu“ i bio osuđen na dve godine uslovno.

Drugi put je uhapšen 2018. zato što je objavio 64 za vlast sporna tvita gde je između ostalog konstatovao: Kriv sam što sam shvatio da je kapitalizam koren problema. Da služi interesima šačice vreća s novcem koje nas iskorišćavaju. Bio je osuđen na dve godine i jedan dan zatvora, da bi mu kazna bila ublažena na devet meseci.

© REUTERS / ALBERT GEAProtesti u Barseloni u znak podrške uhapšenom reperu
Nova bruka Brisela - što važi za Rusiju i Navaljnog ne važi za Španiju i Pabla  - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2021
Protesti u Barseloni u znak podrške uhapšenom reperu

Sada je prilikom hapšenja uzviknuo: „Smrt fašističkoj državi“ i „Nećete nas ućutkati“.

Hapsilo ga je nekoliko desetina policajaca koji su na kraju uspeli da vežu pevača koji se zabarikadirao u prostorijama Univerziteta u Ljeidi, okružen sa pedeset svojih pristalica. Osuđen je na devet meseci zatvora, zbog čega na ulicama više španskih gradova protestuju studenti koji traže slobodu govora.

Regovali su i španski umetnici. Njih oko 200, uključujući filmskog režisera Pedra Almodovara i poznatog glumca Havijera Bardema, potpisali su peticiju kojom se zahteva „preispitivanje zakona o kleveti sa zabranom da se kritika monarhije izjednačava sa terorizmom“.

Na ugrožavanje demokratske tekovine kakva je sloboda govora čuveni EU zaštitnici ljudskih prava su ostali potpuno nemi, ikao su koliko juče svi na noge skočili, od Brisel, preko Londona, do SAD u odbranu prava Alekseja Navaljnog, koga je tobože niko drugi do lično Putin pokušao da otruje, pa pošto nije uspeo, poslao ga na lečenje u Nemačku. S obzirom na to da je u Rusiji ranije bio osuđen na uslovnu kaznu zbog pronevere, a posle lečenja se nije javljao policiji, uslovna kazna mu je, čim se vratio pretvorena u zatvorsku.

Opet dvostruki standardi EU

Zbog slučaja Navaljni Evropska unija je još oktobra prošle godine Rusiji uvela sankcije, a sada najavljuje da će ih pooštriti. Da na to upozori Moskvu lično je otišao šef EU diplomatije, inače Španac, Žozep Borelj.

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaŠef EU diplomatije, Španac, Žozep Borelj nedavno je lično otišao u Moskvu da Rusiju upozori da joj spremaju pooštravanje sankcija zbog hapšenja Navaljnog. U svoj Madrid po hapšenju Pabla Asela još nije išao, a sva je prilika i da neće.
Nova bruka Brisela - što važi za Rusiju i Navaljnog ne važi za Španiju i Pabla  - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2021
Šef EU diplomatije, Španac, Žozep Borelj nedavno je lično otišao u Moskvu da Rusiju upozori da joj spremaju pooštravanje sankcija zbog hapšenja Navaljnog. U svoj Madrid po hapšenju Pabla Asela još nije išao, a sva je prilika i da neće.

U svoj Madrid po hapšenju Pabla još nije išao, a sva je prilika i da neće.

Jasno je da vladaju dvostruki standardi kada se zna kakav je odnos evropskih država prema svojim unutrašnjim političkim stvarima i kako tretiraju stvarne ili iskonstruisane incidente na prostorima koje EU doživljava kao problematične, ili kao nerpijateljske, kaže za Sputnjik saradnik Instituta za evropske studije, Aleksandar Gajić.

„Nije samo slučaj španskog repera Pabla Hasela simptomatičan, nego recimo i način na koji se Francuska obračunava sa pobunom „žutih prsluka“ kada se primenjuju najbrutalnije metode. U nekim drugim zemljama kada se desi neprijavljeni skup i policija reaguje i spreči njegovo održavanje, onda se to odmah doživljava kao žestoka politička represija. Cela ova situacija u Španiji pokazuje da su zapadni režimi bez obzira kakvog su uređenja, monarhije, ili republike, svi zapravo u vlasti finansijskih oligarhija koje otelotvoruju taj liberalni zapadni kapitalizam“, ističe on.

Navaljni kao pokazna vežba

Po oceni Gajića cela afera Navaljni je bila pokazna vežba osuđivanja Rusije, iskonstruisana da bi se Rusija stavila na stub srama, a države EU unifikovale u tom stavu i disciplinovale pa je u tom cilju i došlo do uvođenja sankcija.

Kada Navaljni Putina i njegovu stranku Jedinstvena Rusija nazove partijom „prevaranata i lopova“, „ljudima bez savesti i izdajicama, „sramotom za zemlju“ reč je valjda o slobodi govora. Kada Pablo koji se zalaže za pretvaranje Španije u „narodnu, federalnu  socijalističku republiku“, a špansku demokratiju opisuje kao tiraniju, onda je to kleveta za zatvor.

Na pitanje zar tako očigledni dvostruki standardi ne doprinose daljem urušavanju kredibiliteta EU, o čemu bi u Briselu valjda trebalo da vode računa, on kaže da u stvari Brisel malo šta kontroliše.

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaPrilikom pojavljivanja Navaljnog pred sudom bilo je prisutno i devet ambasadora zemalja EU.
Nova bruka Brisela - što važi za Rusiju i Navaljnog ne važi za Španiju i Pabla  - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2021
Prilikom pojavljivanja Navaljnog pred sudom bilo je prisutno i devet ambasadora zemalja EU.

Brisel se ne pita, mora da sluša

„Siatuacija u EU kao i na celokupnom zapadu i u SAD je zapravo pod kontrolom velikih medija i političkih elita koje su u sprezi sa poslovnim oligarhijama. Otuda su glasovi protesta unapred marginalizovani i diskvalifikovani kao problematični. Na njima je onda lako vežbati odstrel u političkom i medijskom smislu zato što ne postoji realna politička snaga koja može da se suprotstavi tom vidu medijskog linča i političke represije nad njima“, objašnjava Gajić.

On napominje da je reč o jakoj mašineriji čiji je prevashodni cilj da se od tih centara moći zemlje EU disciplinuju u tom antiruskom stavu, jer da nema tih iskonstruisanih afera i tog pritiska iz centra, one ne bi vodile takvu politiku prema Rusiji već drugačiju, u skladu sa svojim interesima.

„Tu je suština u tom spoljnopolitičkom motivu političkih elita da se dvostruki standardi sprovode, da se, konkretno u ovom slučaju prema Navaljnom i Rusiji, a sutra može to da bude prema nekoj drugoj vanevropskoj sili demonstrira 'moralna nadmoć', osuda, politika sankcija i pritisaka“, smatra naš sagovornik.

Koga briga za tekovine demokratije

A kada se desi slično unutar EU, stvar se prepušta lokalnim valstima i represivnom aparatu i ako je ishod akcije u skladu sa interesima EU i ekonomske oligarhije, sve prolazi ne samo nekažnjeno nego i nezapaženo, zaključio je Gajić.

Zato će ako nastavi da priča ono što se ne sviđa ušima moćnih političkih i poslovnih elita španski reper Pablo ponovo rizikovati zatvor. Koga briga za slobodu govora i tekovine demokratije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala