Kako je car birao žene: Sedam ljubavi Aleksandra Makedonskog /foto/

© Foto : Warner Brothers (2004)Kolin Farel u ulozi Aleksandra Makedonskog u filmu Olivera Stouna "Aleksandar"
Kolin Farel u ulozi Aleksandra Makedonskog u filmu Olivera Stouna Aleksandar - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2021
Pratite nas
Aleksandar Makedonski je bio vojskovođa, ali i romantičan heroj koga su opisivali kao prelepog mladića sa lepršavim uvojcima, koji jaše na svom vernom konju Bukefalu u susret novim bitkama i avanturama. Međutim, veliki uspeh je imao i u ljubavi. Imao je tri žene, mnogo konkubina, ali, osećao je naklonost i prema muškarcima.

Ljubavi makedonskog cara

Aleksandar Makedonski je bio savremenih pogleda kada se tiče žena i muškaraca. Žene je smatrao ravnopravnim sa muškarcima, bez obzira na mišljenje njegovog nastavnika Aristotela koji im je davao sporednu ulogu.

Makedonske aristokrate su smatrale sasvim prirodnim i veze između muškaraca, tako da je Aleksandar imao i dvojicu ljubavnika – druga Hefestion i Bagoja. U strahu da neće pokazati interesovanje za suprotni pol i da će ostati bez naslednika, Aleksandrovi roditelji su za svog maloletnog sina unajmili lepu tesalsku kurtizanu po imenu Kaliksena. Međutim, ona u njemu nije izazivala jake emocije i osećanja.

Vremenom se harem Aleksandra Velikog povećao i dostigao 360 konkubina.

© Foto : Public domainSlika francuskog umetnika Žeroma-Martina Langlua "Aleksandrova velikodušnost"
Kako je car birao žene: Sedam ljubavi Aleksandra Makedonskog /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2021
Slika francuskog umetnika Žeroma-Martina Langlua "Aleksandrova velikodušnost"

Kampaspa — prva žena koja je privukla Aleksandra Makedonskog

Kampaspa je bila omiljena konkubina Aleksandra i prva žena koja je izazvala njegovu veliku naklonost. Kada je upoznao imao je oko dvadeset godina. Bila mu je ljubavnica dve godine. Divio se njenoj lepoti i zamolio je prijatelja umetnika Apelesa da je naslika. Međutim, dok ju je slikao Apeles se zaljubio. Kada je Makedonski saznao o emocijama druga poklonio mu je lepu Kampaspu. Smatra se da je ona bila model koji je inspirisao Apelesa da naslika Veneru.

Barsina — nova ljubav Makedonskog

Aleksandar je Barsinu dobio zajedno sa dvorcem persijskog cara Darija, nakon što je ovaj pobegao posle poraza 333. godine pre nove ere. Bez obzira što je bila starija sedam godina od Aleksandra očarala ga je lepotom. Sa njom je dobio sina Herakla 327. godine pre nove ere. On nije mogao da bude naslednik, jer je Barsina bila konkubina.

Kada se Aleksandar oženio Roksanom, Barsina i Herakl su se odselili. Posle Aleksandrove smrti Herkul, kao jedini sin, proglašen je naslednikom. Međutim, 309. godine pre nove ere Barsina i carević su ubijeni.

Roksana — mlada robinja

© Foto : Public domain / Pietro RotariSlika italijanskog umetnika Pjetra Antonia Rotari "Aleksandar Veliki i Roksana"
Kako je car birao žene: Sedam ljubavi Aleksandra Makedonskog /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2021
Slika italijanskog umetnika Pjetra Antonia Rotari "Aleksandar Veliki i Roksana"

Roksana je bila baktrijska kneginja, Aleksandrova zarobljenica, kao i svi stanovnici tvrđave Skala Sogdani. Makedonci su tvrđavu osvojili 327. godine pre nove ere. Roksana je tada imala oko petnaest godina, a Aleksandar 29 godina. Video ju je na raskošnoj gozbi, gde je mladu devojku doveo otac da zajedno sa trideset devojaka razonode cara.

Makedonski je mogao da ima bilo koju devojku, ali je odlučio da mu Roksana bude žena. Neki smatraju da je ovo bio brak iz političkih razloga, kako bi Aleksandar umirio lokalnu upravu Baktrije i kako bi videli da je car izabrao ženu iz njihovog kraja. Veruje se da je ona bila jedina žena koju je Makedonski voleo. Narod je bio nezadovoljan carevim izborom i smatrali su da ona ne može da rodi naslednika, jer je samo jedna u nizu koja služi za zabavu.

Bez obzira na to Roksana je rodila naslednika Aleksandra. Posle smrti Aleksandra Makedonskog i Roksanu i sina su zarobili, a zatim i ubili.

Statira — careva druga žena

© Foto : Public domainSlika iz 19. veka, svadba Aleksandra Makedonskog i Statire
Kako je car birao žene: Sedam ljubavi Aleksandra Makedonskog /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2021
Slika iz 19. veka, svadba Aleksandra Makedonskog i Statire

Statira, starija ćerka persijskog kralja Darija, udala se za Aleksandra 324. godine pre nove ere. Statira je na dan venčanja imala dvadeset jednu, a Aleksandra trideset dve godine. Ovaj brak je nastao iz političkih razloga. Mnogi izvori ukazuju da je Statira bila careva formalna supruga, jer je on nije ni dodirnuo.

Moguće je da je razlog tome što je ona već imala troje dece i nije bila više toliko interesantna kao žena. Postoje neke legende da se posle svadbe nisu ni videli. Za Makedonskog je uvek politički interes bio ispred ljubavi i strasti. Nažalost, to nije spasilo Statiru od tragične sudbine. Bila je žrtva ljubomore Aleksandrove prve žene Roksane.

Paristatida — treća žena Makedonskog

Paristatida je bila ćerka persijskog cara Aptaksersa Trećeg i treća žena Aleksandra, paralelno sa Statirom. O sudbini Paristatide nema podataka. Poznato je da je ubijena, najverovatnije 323. godine pre nove ere na zahtev Roksane.

Falestris — žena koja je veoma želela da caru podari dete

© Foto : Public domain / Johann Georg PlazerSlika nemačkog umetnika Johana Georga Placera "Carica amazonki Falestris u lageru Aleksandra Velikog"
Kako je car birao žene: Sedam ljubavi Aleksandra Makedonskog /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2021
Slika nemačkog umetnika Johana Georga Placera "Carica amazonki Falestris u lageru Aleksandra Velikog"

Falestris je bila kraljica Amazonki, koja se pojavila zajedno sa trista žena, kada je saznala da je Aleksandar Makedonski blizu. Ona je priznala caru da želi da mu rodi naslednike. Obećala je da će zadržati ćerku, a sina dati Makedonskom. Drskost i strast ove žene privukli su Aleksandra i on je ostao s njom trinaest vrelih noći. Ali pošto se u istoriji ne spominje o sinu Aleksandra, najverovatnije su imali ćerku koja je ostala sa majkom.

Kleofis — majka još jednog sina Aleksandra Makedonskog

Kleofis je carica iz Indije. Pokušali su da joj otmu tron, ali je ona uspela da ga zadrži, jer je opčinila Makedonskog. Caricu Kleofis su prestali da poštuju zbog njenog lakog morala, čak su je i vređali. Sa Aleksandrom je dobila sina, koga su takođe nazvali Aleksandar. On je kasni vladao Indijom.

© Foto : Public domainMozaik sa likom iranske plesačice, Iran
Kako je car birao žene: Sedam ljubavi Aleksandra Makedonskog /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2021
Mozaik sa likom iranske plesačice, Iran

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala