Američki mediji: Rusija među pet najmoćnijih vojski na svetu

© Sputnik / Vasiliй Batanov / Uđi u bazu fotografijaBrodovi Crnomorske flote Rusije
Brodovi Crnomorske flote Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2021
Pratite nas
Razvojni put koji vojsku jedne zemlje čini moćnom ne mora nužno važiti i za drugu, smatraju stručnjaci. Na osnovu jedinstvene formule koja uključuje topografiju i geostrategiju, eksperti su napravili spisak od prvih pet najjačih armija na svetu, piše časopis „Nešenal interest“.

Na prvo mesto list je stavio Sjedinjene Američke Države. Napominje se da SAD imaju ogroman odbrambeni budžet, opsežnu infrastrukturu i veliki broj trupa. Potencijal američke vojske kombinovan je sa moćnom odbrambenom industrijom, uključujući i u oblasti vazduhoplovstva i prisustva nekoliko grupa nosača aviona.

© AFP 2023 / Jay DirectoAmerički nosač aviona "Karl Vinson" i krstarica CG-52 "Banker Hil" u Arapskom moru
Američki mediji: Rusija među pet najmoćnijih vojski na svetu - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2021
Američki nosač aviona "Karl Vinson" i krstarica CG-52 "Banker Hil" u Arapskom moru

Drugo mesto, po mišljenju stručnjaka zauzima Rusija. U tekstu se ukazuje na aktivno oživljavanje flote. Očekuje se da će 2021. godine nova generacija ruskih strateških podmornica i podmornica sa krstarećim raketama dati zemlji niz prednosti.

© Sputnik / Oleg Kulešov / Uđi u bazu fotografijaNuklearna podmornica projekta "Borej" "Knez Vladimir"
Američki mediji: Rusija među pet najmoćnijih vojski na svetu - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2021
Nuklearna podmornica projekta "Borej" "Knez Vladimir"

Rastuća snaga modernizovanih korveta i drugih malih brodova Rusije ojačaće odbranu priobalja. Takođe, ruska vojska je superiornija od američke u svim kategorijama kopnenih snaga, osim u oklopnim vozilima, smatraju stručnjaci.

Na trećem mestu je kineska vojska koja nastavlja sa značajnim dugoročnim ulaganjima u sve oblasti vojne industrije. Peking ima drugi po veličini vojni budžet i najveći broj rezervista koji ispunjavaju uslove za vojnu službu. Kina trenutno realizuje nekoliko ambicioznih programa nabavki za naredne decenije, od stvaranja sopstvenih udarnih grupa nosača aviona do razvoja flote bombardera i lovaca šeste generacije.

© REUTERS / China Daily Kineska vojska
Američki mediji: Rusija među pet najmoćnijih vojski na svetu - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2021
Kineska vojska

Bez obzira na relativno mali odbrambeni budžet i nedostatak velikog broja vojnih proizvoda u poređenju sa tri vodeće svetske sile, vojni potencijal Indije potiče iz njene ogromne brojnosti i podjednako impresivnim brojem rezervista. S tim u vezi, zemlja se nalazi na četvrtom mestu najjačih vojski. Autori napominju da zemlja ima veliku flotu tenkova, kao i velike obalske odbrambene snage i solidnu rezervu artiljerijskog oruđa.

© REUTERS / ADNAN ABIDITenkisti indijskih snaga na probi parade za Dan republike u Nju Delhiju
Američki mediji: Rusija među pet najmoćnijih vojski na svetu - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2021
Tenkisti indijskih snaga na probi parade za Dan republike u Nju Delhiju

Iako je Nju Delhi i dalje uvoznik vojne tehnike, nedavno je postavio temelje za samostalnu domaću odbrambenu industriju, zauzevši četvrto mesto na rang-listi.

Peto mesto eksperti su dali Japanu. Japan je 2020. prvi put zbacio Francusku i zauzeo njeno mesto na spisku najmoćnijih vojski na svetu. Tokio ima jako vazduhoplovstvo i aktivno prisustvo u pojedinim kategorijama pomorskih snaga, ali globalni rang Japana opada zbog relativnog nedostatka kopnenih snaga.

© AFP 2023 / Kazuhiro NOGIJapanski vojni avion F-15
Američki mediji: Rusija među pet najmoćnijih vojski na svetu - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2021
Japanski vojni avion F-15

List je u decembru pisao da su odnosi između Rusije i NATO-a bili toliko napeti, da bi svaki pogrešno protumačeni incident mogao da dovede strane u stanje „slučajnog rata“. Autori su istakli da je bezbednosna situacija na evropskom kontinentu dostigla najgore stanje u poslednjih 30 godina, a vojne snage Rusije i NATO-a deluju mnogo bliže jedna drugoj, što dovodi do potencijalno opasnih incidenata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala