Van vaše nadležnosti: Rusija zahteva od suda u Strazburu da preispita odluku o Navaljnom

© Flickr / barnyzEvropski sud za ljudska prava, Strazbur
Evropski sud za ljudska prava, Strazbur - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2021
Pratite nas
Ministarstvo pravde Rusije uputilo je zahtev Evropskom sudu za ljudska prava da preispitaju odluku o Alekseju Navaljnom, saopštio je Sputnjiku izvor iz Ministarstva.
Kako je rekao, ruska strana je uputila u Strazbur pismo sa pozivom da Evropski sud za ljudska prava preispita odluku kojom traži od Rusije hitno oslobađanje Navaljnog i da odbaci žalbu advokata ruskog blogera u skladu sa članom 35 Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

U pismu se ukazuje na brojne prekršaje suda u Strazburu. Konkretno, odluka je doneta bez osnovnog dokumenta – žalbe predstavnika Navaljnog. Ističe se da je Evropski sud doneo odluku bez navođenja bilo kakvih pravnih argumenata i činjenica koje negiraju navode ruske strane da ništa ne ugrožava Navaljnog i njegovo zdravlje u pritvoru i da se on nijednom nije žalio na uslove.

Sama odluka, prema mišljenju ruske strane, prevazilazi nadležnost Evropskog suda.

Podsetimo, Evropski sud za ljudska prava je, u skladu sa članom 39 Pravilnika suda, pozvao rusku vlast da hitno oslobodi Navaljnog kome je moskovski sud uslovnu kaznu zamenio zatvorskom. Kako se navodi u izveštaju suda i Strazburu, „mera stupa na snagu odmah“. Ministar pravde Rusije Konstantin Čujčenko izjavio je da je zahtev Evropskog suda neizvodljiv, jer za to ne postoji pravni osnov. Ruski zvaničnici su odluku Evropskog suda okarakterisali kao pokušaj mešanja u unutrašnje poslove Rusije i pritisak na sud.

Danas je u Babuškinskom sudu u Moskvi potvrđena presuda da se Navaljnom uslovna kazna zameni zatvorskom u slučaju „Iv Roše“. Presuda je stupila na snagu i uskoro može početi da se izvršava. Navaljni će biti lišen slobode oko 2,5 godine, jer će mu se uračunati vreme koje je proveo u kućnom pritvoru od 28. februara 2014. godine do 30. decembra 2014. godine.

Navaljni danas očekuje i presudu u vezi sa slučajem klevete protiv veterana Drugog svetskog rata. 

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala