Srbija ga je čekala dugo – samo da ga ne odvede Evropa ili Amerika

© Foto : FIBASrpski košarkaš Filip Petrušev
Srpski košarkaš Filip Petrušev  - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2021
Pratite nas
Košarkaška reprezentacija Srbije dugo čeka na košarkaška koji će podjednako dobro pokrivati poziciju krilnog centra i centra, i čini se da ga je konačno pronašla u Filipu Petruševu.

Talentovani srpski košarkaš u punom sjaju zablistao je u nacionalnom dresu Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

U utakmici sa Gruzijom, koja je izuzetno bila važna za „orlove“, Petrušev je postigao 27 poena, uz to je imao šest skokova i sjajan procenat šuta iz igre, te je, iako debitant, bio najzaslužniji za pobedu i plasman na šampionat Starog kontinenta.

Srbija godinama, a može se reći i decenijama žudi za krilnim centrom koji ima karakteristike bliže centru nego krilu.

Filip Petrušev, košarkaš Mege  - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2021
Čović za Sputnjik otkrio zašto najveći srpski talenat nije došao u Zvezdu

Nemanja Bjelica je od 2009. godine u reprezentativnom pogonu, momak koji nosi poziciju krilnog centra, ali poseduje drugačije kvalitete od igrača Mege i otkako je krenuo novi uspon A selekcije, a to je od 2009, u sastavu nikada nismo imali igrača Petruševog potencijala, ali i kvaliteta.

Nešto najbliže bio je Novica Veličković koji je 2009. kao 23-godišnjak igrao važnu ulogu u osvajanju srebra na Evropskom prvenstvu, ali kasnije povrede omele su ga da ispuni sav potencijal.

Pomenuti Bjelica podneo je najveći teret, a tu su još bili Milan Mačvan, kratko Zoran Erceg, (dugo) Stefan Birčević, a po potrebi poziciju uz centra pokrivali su Nikola Kalinić, Marko Simonović, dok je na Mundobasketu u Kini i Nikola Jokić igrao na sebi neprirodnom mestu.

Od pomenutih košarkaša, računajući Bjelicu, jedino je Milan Mačvan igrao veliku ulogu kao krilni centar, Kalinić je više igrao kao krilo, a ostali nisu imali zapažene partije na četvorci.

Jasno je da je falila „ta“ četvorka koja ima odličan osećaj za napad, dobru igru leđima, dobar šut, odličan skok i sve ostalo što je potrebno za igrača vrhunskog kvaliteta.

Protiv Gruzije dobili smo potvrdu da je to Filip Petrušev, međutim, kako je košarkaško nebo, pogotovo u Evropi, veoma mutno, svi se nadaju da će 20-godišnjak biti dostupan nacionalnom timu Srbije i u budućnosti.

Ovo pitanje uopšte ne bi trebalo da se postavlja, ali ljudi koji vode FIBA znaju da zakomplikuju situaciju do besvesti, kao što su uostalom uradili sa kvalifikacijama za Evropsko i Svetsko prvenstvo.

Petrušev je igrao za reprezentaciju protiv Gruzije samo iz razloga što je košarkaš Mege, odnosno još ne igra u NBA, niti Evroligi.

Poznato je da Evroliga i NBA nisu imali razumevanje za novi hir FIBA, pa tako košarkaši koji nastupaju u pomenutim takmičenjima nisu u mogućnosti da nose dres svoje države.

Međunarodna košarkaška federacija želela je da stvori nešto nalik kvalifikacijama u fudbalu, ali nisu mislili na to da su organizaciono slabiji od Evrolige, a naravno i NBA.

Tako imamo slučaj da igrači koji su izborili plasman na Evropsko prvenstvo verovatno neće igrati na istom, pošto su to, u slučaju Srbije, uglavnom „C“ timovi – „A“ je u NBA, „B“ u Evroligi, pa mora da igra „C“.

FIBA je za sada uradila sve da oteža košarkašima, a ne bi nas čudilo kada bi u budućnosti organizovali nešto slično Svetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru, odnosno da šampionat organizuju usred sezone.

FIFA to može jer je izuzetno moćna, ali FIBA nije i ako bi se odlučila na tako neki potez, Petrušev, ali i ostali vrhunski igrači ne bi mogli da učestvuju na tim turnirima.

To je malo verovatno jer je ipak u interesu da na takmičenju budu najbolji košarkaši, međutim, sa ljudima iz FIBA se nikada ne zna...

Dolazimo i do „problema“ koji izaziva NBA liga. Najjače franšize sveta ne brane svojim igračima da igraju za reprezentacije, ali ih svakog leta savetuju da je bolje da se posvete individualnom radu nego da rizikuju povredu noseći dres nacionalnog tima.

Tako smo imali primer Nikole Jokića koji je propustio Evrobasket 2017. godine kako bi se upravo posvetio svom telu i spremio se za najvažniju sezonu u karijeri.

To se na kraju ispostavio kao dobar potez, pošto je Jokić odigrao sjajno i na kraju takmičarske godine potpisao je petogodišnji ugovor vredan 148 miliona dolara.

Ali Srbija nije imala Jokića, a sa njim na parketu imala bi mnogo veće šanse protiv Slovenije u finalu. Svakako i bez Jokića utisak je da su „orlovi“ morali da pobede i osvoje zlato jer je kvalitet ipak bio na njihovoj strani.

Potencijalno slična situacija čeka i Filipa Petruševa. Daleko je mladi košarkaš od visina Nikole Jokića, ali sa pravilnim razvitkom i određenom dozom sreće, nema sumnje da će i on biti višemilionski košarkaš.

O tom potom, ali dugo smo čekali ovakvog košarkaša i svi se nadaju da u budućnosti neće biti prepreka, te da će nositi dres Srbije i na velikim takmičenjima.

Debi i odmah najbolji – budućnost Srbije je svetla

Srbija se na krilima Petruševa plasirala na Evropsko prvenstvo!

Čović za Sputnjik otkrio zašto najveći srpski talenat nije došao u Zvezdu

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala