Rusija: U prvoj polovini godine biće proizvedeno 88 miliona doza vakcina

© Foto : IRNA / Ali KarimiVakcina Sputnjik Ve
Vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2021
Pratite nas
Rusija do kraja prve polovine 2021. godine planira da proizvede 88 miliona kompleta doza vakcina protiv virusa korona, ne računajući vakcinu „KoviVak“ koja je danas registrovana, izjavila je potpredsednica vlade Rusije Tatjana Golikova.

Prema njenim rečima, najveći udeo proizvodnje će činiti vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) – 83 miliona kompleta doza, dok će 5,4 miliona kompleta doza biti predviđeno za „EpiVakKoronu“.

„U prvom kvartalu 2021. godine očekujemo da će planirani obim proizvodnje vakcina biti 30,5 miliona kompleta doza. Na osnovu planova o proizvodnji, u prvom polugodištu 2021. godine stanovnicima će biti dostupno za vakcinaciju 59 miliona kompleta doza vakcina“, objasnila je potpredsednica.

Prema njenim rečima, vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) proizvodi se na sedam lokacija, a predviđeno je da se pokrene proizvodnja na još tri.

„Što se tiče druge vakcine 'EpiVakKorona' – imamo već dva industrijska partnera“, preciziralaje Golikova.

Kako je istakla, do sada je u Rusiji proizvedeno 11,1 miliona kompleta doza vakcina protiv korone koje se nalaze u prometu.

Takođe je izjavila da je u Rusiji do sada od ukupnog broja vakcinisanih 45 odsto građana starijih od 60 godina, „ali to nije dovoljno i treba povećavati brojku“.

Podsetimo, Rusija je danas registrovala treću vakcinu protiv virusa korona. U pitanju je vakcina „KoviVak“ Centra „Čumakov“.

Premijer Mihail Mišustin najavio je da će sredinom marta u promet biti pušteno 120.000 doza vakcine. Proizvođač namerava da izađe i na inostrano tržište.

Ranije je saopšteno da imunološka efikasnost ove vakcine nakon primanja druge doze iznosi oko 90 odsto.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala