Rusija registrovala treću vakcinu protiv virusa korona

© Tanjug / JAROSLAV PAPVakcina
Vakcina - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2021
Pratite nas
Rusija je registrovala treću vakcinu protiv virusa korona. U pitanju je vakcina „KoviVak“ Centra „Čumakov“.

Premijer Mihail Mišustin najavio je da će sredinom marta u promet biti pušteno 120.000 doza vakcine. Proizvođač namerava da izađe i na inostrano tržište.

Ranije je saopšteno da imunološka efikasnost ove vakcine nakon primanja druge doze iznosi oko 90 odsto.

‘Kovivak’ je inaktivirana, sa celim ćelijama, prečišćena, koncentrovana vakcina, koja se daje dva puta u razmaku od 14 dana. Temperatura za transport i skladištenje vakcine je od plus 2 do plus 8 stepeni.

Vakcina je proizvedena uz primenu klasične tehnologije.

Ona ne sme da se kombinuje sa drugim vakcinama ili lekovima jer nema podataka o kompatibilnosti. Vakcinacija ovom vakcinom može biti praćena

Nakon primene organizam prepoznaje antigeni sastav virusa, pamti ga i biće spreman da deluje protiv svih njegovih oblika.

Direktor Centra „Čumakov“ Ajdar Išmuhametov smatra da će vakcina biti efikasna i protiv mutiranih sojeva virusa.

Ministarstvo nauke preporučilo je primenu vakcine kod građana uzrasta od 18-60 godina. Šira primena će biti moguća posle druge faze kliničkih ispitivanja.

Ministar zdravlja Mihail Muraško izjavio je da je ova vakcina tokom kliničkih ispitivanja pokazala bezbednost i efikasnost.

„Ministarstvo zdravlja donelo je odluku o registraciji treće ruske vakcine protiv virusa korona ‘KoviVak’. Tokom kliničkih ispitivanja na dobrovoljcima vakcina je potvrdila bezbednost i efikasnost“, rekao je Muraško.

Kako je dodao, sveobuhvatno testiranje vakcine biće nastavljeno i u postregistracionom periodu.

Centar „Čumakov“ je 25. septembra 2020. godine dobio dozvolu od Ministarstva zdravlja Rusije za klinička ispitivanja vakcine na dobrovoljcima. Klinička ispitivanja započela su u Kirovu u oktobru. U ispitivanjima je učestvovalo 70 ljudi starosti od 20 do 47 godina.

Rusija je prethodno registrovala dve vakcine  - „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) Instituta „Gamaleja“, što je prva u svetu registrovana vakcina protiv kovida, kao i „EpiVakKorona“ koju proizvodi „Vektor“.

Potpredsednica ruske Vlade Tatjana Golikova je ranije rekla da će se masovna vakcinacija protiv virusa korona do marta vršiti vakcinom „Sputnjik Ve“ Centra „Gamaleja“, od marta će se koristiti i „EpiVakKorona“ Centra „Vektor“ Rospotrebnadzora, a od aprila će se uključiti i vakcina Centra „Čumakov“ Ruske akademije nauka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala