„Roskosmos“ će ove godine lansirati prvi ruski radarski satelit i tri „Angare“

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografijaRuski radarski satelit "Obzor R"
Ruski radarski satelit Obzor R  - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2021
Pratite nas
Šef ruske svemirske agencije „Roskosmos“ Dmitrij Rogozin saopštio je da je za ovu godinu planirano lansiranje tri rakete porodice „Angara“, kao i lansiranje prvog ruskog radarskog satelita za osmatranje Zemlje.

Prema rečima Rogozina, Rusija 2021. godine planira 29 lansiranja svemirskih raketa-nosača, a do sad su već dva lansiranja realizovana – po jedno sa kosmodroma Bajkonur i Pleseck.

„Od važnih lansiranja ove godine izdvojio bih lansiranje radarskog uređaja, prvi put prelazimo na radare“, rekao je Rogozin na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom koji je održan u Kremlju.

Pritom Rogozin nije spomenuo naziv radara, ali je poznato da je za 2021. godinu planirano lansiranje prvih radarskih satelita „Obzor R“ sa kosmodroma Pleseck i „Kondor FKA“ sa kosmodroma Vostočni.

Trenutno u ruskoj orbitalnoj grupi ne postoji nijedan radarski satelit. 

Govoreći o raketama porodice „Angara“, Rogozin je saopštio da „Roskosmos“ ove godine planira da lansira jednu tešku i dve lake „Angare“.

Prema njegovim rečima, od 2023. godine serijska proizvodnja „Angare“ će biti pokrenuta u preduzeću „Polet“ u Omsku, koje će zadovoljavati praktično sve potrebe Ministarstva odbrane i „Roskosmosa“ za tim teškim raketama.

Raketa „Angara“ je do sad poletala tri puta – 2014. godine je lansirala laka i teška raketa, a 2020. je realizovano lansiranje teške „Angare“.

Šef „Roskosmosa“ je podsetio da je Ministarstvo odbrane 2020. godine lansiralo sedam balističkih raketa, a „Roskosmos“ 17 svemirskih raketa, i da su sva lansiranja prošla uspešno.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala