Olimpijski plamen Tokio 2020. - Sputnik Srbija, 1920
Olimpijske igre u Tokiju
Košarka, tenis, odbojka, vaterpolo... Srbija na Olimpijskim igrama u Tokiju ima 86 predstavnika – ko su oni, kada nastupaju i šta se od njih očekuje saznajte uz Sputnjik sport.

Reč „Rusija“ i „ruski“ biće zabranjeni na Olimpijadi, umesto himne – „Kaćuša“, umesto imena – „ROC”

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaRuski olimpijski komitet
Ruski olimpijski komitet - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Ruski sportisti će na naredne dve Olimpijade nastupiti kao tim Ruskog olimpijskog komiteta, ali bez državnih simbola – nacionalne zastave i himne. Takođe, reči „Rusija“ i „ruski“ zabranjene su za ruske olimpijce. Umesto himne, najverovatnije, čuće se „Kaćuša“.

Pored zabrane upotrebe nacionalne trobojke i himne, ruskim sportistima će takođe biti zabranjena upotreba punog naziva - Ruski olimpijski komitet, nego će umesto toga biti u obavezi da koriste isključivo sportsku opremu sa skraćenicom na engleskom – ROC (Russian Olympic Committee).

Amblem ruskog tima biće logo ROC-a na beloj podlozi, kao i na zastavama pod kojima će sportisti nastupati.

U uslovima sankcija, većina ruskih političara i sportista odluku da se ruski sportisti takmiče na Olimpijskim igrama u Tokiju i Pekingu pod skraćenicom Olimpijskog komiteta Rusije ne vide kao lošu, već naprotiv smatraju prihvatljivom.

„Mogu da kažem jedno – hvala Bogu što uopšte nastupamo. San svakog sportiste koji je uložio celog sebe u sport i dugi niz godina naporno trenirao je da se takmiči na Olimpijskim igrama. To učešće sportistima mnogo znači. Ne treba zaboraviti da se govorilo i o tome da bi naši sportisti mogli da budu udaljeni sa nekoliko predstojećih Olimpijada. Iako ruski sportisti neće nastupati pod zastavom Rusije, svi dobro znaju za koga se oni takmiče. Naravno, svi bismo voleli da to bude pod zastavom Rusije, ali i bez toga biće jasno ko su i odakle dolaze“, rekao je za Sputnjik Aleksej Njemov, ruski gimnastičar, četverostruki olimpijski šampion i glavni urednik žurnala „Boljšoj sport“.

Reči „Rusija“ i „ruski“ zabranjene za ruske sportiste

Prethodno je Sportski arbitražni sud ublažio sankcije Svetske antidoping agencije (VADA)  protiv ruskog sporta, smanjivši kaznu za polovinu u poređenju sa onim što je VADA prvobitno tražila. Prema odluci Suda, ruski sportisti neće moći da se takmiče na velikim međunarodnim takmičenjima – Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, kao i svetskim prvenstvima pod zastavom svoje zemlje do 16. decembra 2022. godine i neće moći da koriste ruske nacionalne simbole na tim takmičenjima.

Zbog toga će na letnjim Olimpijskim igrama, koje bi trebalo da se održe od 23. jula do 8. avgusta 2021. u Tokiju i zimskim, koje će biti od 4. do 20. februara 2022. godine u Pekingu, Rusi biti predstavljeni kao sportisti Ruskog olimpijskog komiteta.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) smatra da je ovaj zahtev u skladu sa presudom Sportskog arbitražnog suda, a ako bi Olimpijski komitet Rusije insistirao na korišćenju naziva „Rusija“ ili „ruski“, tada bi se ruskom timu dodala fraza „neutralni sportisti“.

Rusi su kao „neutralni“ već nastupali na Zimskim igrama 2018. u Pjongčangu, a takmičili su se pod olimpijskom zastavom i pod nazivom „Olimpijski sportisti iz Rusije“.

„Što je najvažnije, imamo pravo i mogućnost da nastupimo. Još 1992. godine nastupali smo u sastavu Ujedinjenih zemalja Zajednice nezavisnih država, ali su svi znali da je to zapravo Sovjetski Savez. Ovde je situacija malo drugačija, ali donekle slična. Ona čak neće uticati ni na navijače, koji će svakako navijati, čak i više i jače. Kod nas se to često dešava da takve situacije probude neki inat u nama. Što nas više pritiskaju to nas zapravo čine snažnijim, jačim. Mislim da će naši momci svima sve dokazati i ništa poremetiti. Ozbiljne pripreme su u toku“, istakao je Njemov.

„Kaćuša“ umesto himne

Što se tiče melodije koja će se koristiti u Tokiju i Pekingu još se čeka odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta, pošto je Olimpijski komitet Rusije uputio predlog da se umesto zabranjene nacionalne himne koristi „Kaćuša“, jedna od najpoznatijih sovjetskih pesama, koju je 1938. godine komponovao Matvej Blanter, a za koju je reči napisao pesnik Mihail Isakovski.

Ukoliko ta kompozicija bude odobrena, vrlo je verovatno da će je ruski sportisti  koristiti do isteka kazne i na predstojećim svetskim prvenstvima.

„U ovoj situaciji, ovo je jedini izlaz, drugog nema. Odnosno, mi nećemo nastupati kao ’ruski sportisti‘. Takođe, nisu nam dozvolili ni da nastupamo kao ‘sportisti iz Rusije‘. Jasno je da bi svi Rusi želeli da vide isključivo natpis ’Rusija‘ i ništa više. Svi ruski sportisti će nastupiti kao predstavnici Olimpijskog komiteta Rusije - u tom smislu je to olakšavajuća okolnost i zbog toga nismo ljuti, niti uvređeni. Iako nam nisu dozvoli da se takmičimo za našu zemlju, ostavili su nam mogućnost da nastupimo za svoju organizacije“, rekla je Svetlana Žurova, olimpijska šampionka i zamenica predsednika Komiteta Državne dume za međunarodne poslove.

Podsećanja radi, Sud u Lozani je ublažio odluku izvršnog komiteta Svetske antidoping agencije (VADA), koji je u decembru 2019. suspendovao Rusiju sa velikih međunarodnih takmičenja na četiri godine zbog optužbi za manipulisanje podacima Moskovske anti-doping laboratorije.

Odlukom suda, Rusija je na dve godine izgubila pravo da bude domaćin Olimpijskih igara i svetskih prvenstava. Takođe, Sportski arbitražni sud zabranio je i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da dve godine prisustvuje Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, kao i svetskim prvenstvima, a ta zabrana se odnosi i na predstavnike ruskih vlasti - zamenike ministara, ministre, zamenike premijera i premijera.

Ograničenja se ne odnose na zvaničnike koji su članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta ili su od šefa države na čijoj teritoriji se događaj održava dobili poziv za takmičenje. Takođe se ograničenja ne odnose na zvaničnike koji su sportisti i koji su na takmičenje stigli kao učesnici.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala