Počelo ispitivanje kombinovane rusko-britanske vakcine

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2021
Pratite nas
Započeta su ispitivanja kombinacije vakcina protiv virusa korona ruske „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) i britanske „AstraZeneka“, saopšteno je na nalogu ruske vakcine na Tviteru.

Tvorci ruske vakcine ističu da imunitet, koji se formira nakon primanja prve doze vakcine „Astra zeneka“ čini drugu dozu neefikasnom (efikasnost 55 odsto), ili treba čekati tri meseca između primanja dve doze.

Vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) rešava taj problem korišćenjem dve različite doze.

„Upotreba komponente vakcine 'Sputnjik Ve' (Sputnik V) kao druge doze za vakcinu 'AstraZeneka' omogućiće da se ne čeka tri meseca. Klinička ispitivanja tog pristupa već su započela“, saopštili su tvorci ruske vakcine.

Oni podsećaju da je ruski tim predložio „AstraZeneki“ i drugim tvorcima vakcina, čija je efikasnost niža od 90 odsto, da koriste kombinaciju njihove vakcine sa „Sputnjikom Ve“ (Sputnik V).

Ranije je saopšteno da je Azerbejdžan izdao dozvolu za sprovođenje prvog u svetu ispitivanja kombinacije vakcina protiv virusa korona – ruske „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) i britanske „AstraZeneka“.

Centar „Gamaleja“, kompanija „AstraZeneka“, RFPI i ruska farmaceutska kompanija „R farm“ potpisale su memorandum o saradnji 21. decembra. Dokument predviđa saradnju po pitanju razvoja i realizacije programa kliničkih ispitivanja radi procene kombinovane primene jedne od komponenti vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) i jedne od komponenti vakcine AZD1222  koju je napravila „AstraZeneka“ zajedno sa Oksfordskim univerzitetom. To je prvo u svetu ispitivanje kombinovane vakcine.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala