Moskovski sud potvrdio: Navaljni ide u zatvor na oko 2,5 godine

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaNavaljni ponovo pred sudom, u sudnici i predstavnici devet ambasada EU
Navaljni ponovo pred sudom, u sudnici i predstavnici devet ambasada EU - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2021
Pratite nas
U Babuškinskom sudu u Moskvi danas je potvrđena presuda da se ruskom opozicionaru i blogeru Alekseja Navaljnog uslovna kazna zameni zatvorskom u slučaju „Iv Roše“. Presuda je stupila na snagu i uskoro može početi da se izvršava.
Navaljni će biti lišen slobode oko 2,5 godine, jer će mu se uračunati vreme koje je proveo u kućnom pritvoru od 28. februara 2014. godine do 30. decembra 2014. godine.

Advokat Navaljnog Vadim Kobzev je saopštio da bi njegov klijent mogao biti poslat u zatvor u bilo kom momentu, pa čak i odmah danas.

Kobzev je dodao da odbrana Navaljnog planira da uloži žalbu višoj instanci na odluku Moskovskog suda o zameni uslovne kazne zatvorskom u slučaju „Iv Roše“.

U okviru slučaja „Iv Roše“, Navaljni je osuđen za krađu 30 miliona rubalja.

U sudnici su danas prisustvovali predstavnici devet država – Litvanije, Letonije, Estonije, Poljske, Norveške, Švedske, Finske, Danske i Holandije. Predstavnici ambasada zapadnih država su i ranije dolazili na sudske procese protiv Navaljnog.

Takođe, pored domaćih novinara, za izveštavanje je akreditovano i 18 stranih medija.

Odbrana Navaljnog zatražila je da se poništi ranije doneta odluka suda, što je sud odbacio.

Podsetimo, Navaljni je uhapšen na aerodromu u Moskvi, jer se, kao uslovno osuđeni, nije odazivao na pozive policije. On je imao dve uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, za krađu od preko 30 miliona rubalja. 

Moskovski sud je doneo odluku da uslovna kazna Navaljnom bude zamenjena zatvorskom kaznom od tri i po godine, a ubrzo nakon toga, vodeće zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju, apelovale su na ruske vlasti da oslobode opozicionara. 

Navaljni će tokom dana imati i ročište u vezi sa slučajem klevete protiv veterana Drugog svetskog rata. Na tom ročištu treba da bude izrečena presuda.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala