Moskva o Minhenskoj konferenciji: Zapad rešava probleme u uskom krugu, a onda ih nameće ostalima

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaMoskva
Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2021
Pratite nas
Zapadni partneri planiraju da razgovaraju o globalnim problemima sa kojima se čovečanstvo suočava u „suženom formatu“, a nisu čak ni razmatrali mogućnost da Rusija učestvuje na plenarnoj sednici Minhenske konferencije o bezbednosti, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Prema njenim rečima, s obzirom na pitanja koja su bila na dnevnom redu, među kojima su globalne teme poput „problema svetskog razvoja“, „problema klimatskih promena“, „borba sa pandemijom virusa korona“, izaziva nedoumicu sastav učesnika na tom događaju.

„U stvari, planirano je da se o problemima sa kojima se suočava celo čovečanstvo, razgovara u veoma 'suženom' formatu. Organizatori su na diskusiju pozvali rukovodstvo SAD i EU, kao i generalnog sekretara UN i generalnog direktora SZO. Nije bilo ni govora da u tome učestvuju i druge zemlje, uključujući Rusiju i Kinu“, konstatovala je portparolka.

Naprotiv, o njima se razgovarano kao o pretnjama i suparnicima protiv kojih se treba boriti, dodaje Zaharova.

„Ponovo moramo primetiti želju zapadnih partnera, koja je ojačala poslednjih godina, da rešavaju probleme u uskom krugu, da promovišu rešenja koja njima odgovaraju, a koja će se kasnije nametati ostalim članovima međunarodne zajednice kroz prizmu 'svetskog poretka zasnovanog na pravilima'“, dodala je Zaharova, naglasivši da Moskva ne deli takav pristup i poziva na široku međunarodnu saradnju.

Podsetimo, juče je održana specijalna onlajn-sednica Minhenske konferencije o bezbednosti. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Evropa i Sjedinjene Američke Države zajedno treba da štite postojeći svetski poredak za koji izazov predstavljaju Rusija i Kina – one pokušavaju da „prekroje pravila u skladu sa svojim interesima“.

Američki predsednik Džo Bajden optužio je, nastupajući na Minhenskoj konferenciji, optužio Rusiju da pokušava da nanese štetu transatlantskim odnosima SAD i njenih saveznika.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala