Ko su legende iz Ginisove knjige rekorda kojima se i Tito ponosio

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2021
Pratite nas
Legendarni muzičar Jova Radovanović, ovogodišnji dobitnik Nagrade za životno delo Nišvil džez festivala, za Sputnjik otkriva kako je grupa „Sedmorica mladih“ ušla u Ginisovu knjigu rekorda, zašto im se cela Jugoslavija divila a Tito se ponosio, kako je izgledao nastupati tri puta dnevno u Sovjetskom Savezu.

Radovanović nam otkriva i šta je recept za 33 godine neprekidnog i uspešnog sviranja, ali i zašto je nakon svega uveren da je džez — dijagnoza.

Orbita kulture: Jova Radovanović, Aleksandar Rukavišnjikov, Tatjana Mikulić, Radivoje Bojičić, Aleksandar Kontić i Aleksandar Đuričić

Da li je zadovoljan time kako se spomenik Stefanu Nemanji uklopio u okruženje Savskog trga kao i načinom na koji je naglasio značaj njegove ličnosti u srpskoj istoriji, ekskluzivno za Sputnjik otkriva autor spomenika Stefanu Nemanji, ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov.

Šta saznajemo iz neobične postavke „Seljak u karikaturi ‘Ježa’ 1935-1990. godine“ — nedavno otvorene u Etnografskom muzeju — o promenama koje je seljak kao i celo društvo tokom godina pretrpeo? Da li je duhovitije naše „kačenje“ na svetske trendove ili pak odbijanje da u njima učestvujemo,  o čemu govore neke od „bodljikavih“ karikatura — pitamo kustoskinju Etnografskog muzeja i autorku izložbe dr Tatjanu Mikulić i čuvenog satiričara i dugogodišnjeg urednika „Ježa“ Radivoja Laleta Bojičića.

Koliko nam u kriznim vremenima, poput ovog pandemijskog, mogu pomoći knjige iz popularne psihologije, postoje li zaista efikasne instant varijante za isceljivanje duše, šta je u tom smislu prava literatura za onoga ko želi da pomogne sebi, ali i kakva je u svemu tome uloga umetnosti — neka su od pitanja za gosta „Orbite kulture“ psihoanalitičara Aleksandra Kontića.

Ko je bio Nebojša Glogovac, velikan glumišta koji nas je napustio pre tri godine? Zašto je gotovo nemoguće popuniti prazninu iza glumca u koga su njegove kolege gledale kao u kompas — saznajemo iz sadržaja knjige „Glogi“ o kojoj razgovaramo sa njenim autorom, novinarom i publicistom Aleksandrom Đuričićem.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala