Hajka na krivolovce u Crnoj Gori: Ubili mečku, srnu i lane, dva beloglava supa iz Hrvatske

CC0 / Pixabay/mtorben / Lovac sa puškom
Lovac sa puškom - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2021
Pratite nas
Prava hajka pokrenuta je na krivolovce u Crnoj Gori posle slučaja ubistva mečke, koja se sa mečićima pojavila u Beranama. Krivolovci su prethodnih dana ubili i sovu ušaru u Podgorici, srnu sa lanetom, dva beloglava supa sa satelitskim transmiterima iz Hrvatske.

Povodom aktuelnog problema krivolova, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, sa saradnicima sazvao je hitni sastanak sa predstavnicima udruženjima lovaca i nevladinih organizacija. Sastanak je održan zbog aktuelnog problema krivolova, a sa posebnim osvrtom na slučaj koji se desio u Beranama, kada je ubijena mečka, a nije poznato šta se desilo sa mladuncima.

Kako je iz Ministarstva saopšteno, sa sastanka je poručeno da je neophodno pristupiti sistematskom rešavanju problema krivolova u Crnoj Gori, prenose podgoričke „Vijesti“.

„Prvi potez će biti pokušaj spašavanja mečića. Ministar, sve nadležne službe (inspekcijske i lokalne), lokalna udruženja na terenu i zainteresovani građani u Beranama preduzeće sve neophodne mere u cilju pronalaženja i zaštite mladunaca, koji nisu dovoljno odrasli za samostalno preživljavanje u divljini“, navode iz Ministarstva.

Ministarstvo će zatražiti izjašnjenja od odgovornih lica i institucija nakon čega će inicirati inspekcijski nadzor u Beranama.

Na sastanku je, kako se navodi, dogovoreno da se krene sa sistematskim rešavanjem problema, kroz analizu i primenu zakona, u cilju iznalaženja rešenja kako bi se krivolovu trajno stalo na put.

„U saradnji sa MUP-om, Ministarstvo će raditi na rešavanju problema korišćenja vatrenog oružja u lovu, kao i usaglašavanja broja registrovanog oružja sa brojem korisnika koji plaćaju lovačku članarinu da bi se došlo do podatka koliko oružja je u zloupotrebi“, saopšteno je.

Stijović je istakao da će svaki vid krivolova biti procesuiran. Najavljeno je preispitivanje lovačkih nadoknada, korišćenja lovačkog oružja kao i lovačkih pasa u lovu, način lova u lovištima posebne namene...

„Aktivno će se raditi i na podizanju svesti o značaju divljači i ptica za biodiverzitet i životnu sredinu“, navode iz crnogorskog Ministarstva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala