Balaševićeva smrt ponovo ujedinila bivšu Jugoslaviju /foto, video/

© Tanjug / JAROSLAV PAPĐorđe Balašević
Đorđe Balašević - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2021
Pratite nas
Ceo region bivše Jugoslavije oprašta se od kantautora Đorđa Balaševića, koji je preminuo juče. Reči oproštaja i tuge pored Srbije, viđene su i u Sarajevu, Zagrebu, Skoplju i drugim gradovima širom bivše države, u kojoj je Balašević bio omiljen.

Balaševićevi stihovi i snimci nastupa i pesama podeljeni su bezbroj puta na društvenim mrežama otkako je objavljeno da je poznati muzičar preminuo od posledica upale pluća.

Njegova smrt ponovo je ujedinila region, koji je nekada bio u zajedničkoj državi, čija je Balašević bio jedna od najvećih zvezda.

To je prikazao i sarajevski umetnik i ilustrator Midhat Kapetanović. On je na svom Fejsbuk profilu, uz reči „danas svijet ima malo manje boje“, podelio dirljivu ilustraciju. Na njoj su prikazani fiktivni likovi Vučko, Zagi i Pobednik, koji su simboli Sarajeva, Zagreba i Beograda.

Zagi i Pobednik plaču, dok Vučko grli belog zeca, simbol Balaševićevih stihova iz pesme „Neki novi klinci“.

U Sarajevu i Zagrebu građani su se okupili, baš kao i u Novom Sadu, kako bi se oprostili od Balaševića, uz paljenje sveća i pevanje njegovih pesama...

​U Zagrebu su se fanovi Balaševića okupili na Ilici, gde su postavili transparent napisan ćirilicom „Bećarac“, što je aluzija na Balaševićevu pesmu „Stih na asfaltu“, koja sadrži stih: „Da mi je još jedared proći Ilicom, pa da bećarac našvrljam ćirilicom“.

I pevači, glumci i političari, ne samo iz Srbije, već i iz regiona, putem društvenih mreža oprostili su se od slavnog vojvođanskog kantautora i pesnika.

Glumac Rade Šerbedžija izjavio je sinoć za Sputnjik da si Balaševića „toliko svi voleli”.

„Mogu samo da kažem da osim te božanstvene muzike, sa divljenjem ću se sećati jednog užasno hrabrog čoveka koji u najtežim vremenima nije pognuo glavu već je rekao svoje mišljenje“, ispričao je Šerbedžija.

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor napisala je na Tviteru „Kad ti je zagrebačko srce odjednom i iznenada u Novom Sadu. Jer srce ide kud ga srce vodi“.

Poslednji pozdrav uputila je i Vesna Pusić, bivša ministarka spoljnih poslova Hrvatske, uz reči: „Putuj mirno majstore. Hvala ti!“

​Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uputio je saučešće porodici Đorđa Balaševića.

„Muzička kulturna scena ostala je bez velikog umetnika, koji je tokom svoje dugogodišnje i uspešne karijere emotivnim pesmama, vedrim duhom i izrazitom energijom ostavio neizbrisiv trag u srcima publike“, naposao je Bandić.

Hrvatski muzičar Toni Cetinski napisao je „hvala ti na svemu što si ostavio za sobom svima u nasledstvo“.

Masimo Savić se od legendarnog Balaševića oprostio se stihovima iz pesme „Život je more“ i zapisao da ne veruje u njegov odlazak.

Slovenački kantautor Zoran Predin jer je na svojoj Fejsbuk stranici samo objavio sliku na kojoj su Balašević i on nasmejani, a pored napisao „Ne znam šta da kažem...“.

Sarajevska umetnica Amira Medunjanin, veoma čest gost Beograda i Srbije, odlučila je da se oprosti od Balaševića stihovima iz njegove pesme „Lađarska serenata“, čiji je tekst podelila na svom Fejsbuk profilu.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev objavio je Balaševićevu pesmu „Sedam osmina“ i uz to napisao:

„Balkan večeras oplakuje Balaševića. Njegov odlazak je samo fizički, njegov duh je tako veliki, da nikada neće izbledeti ili biti zaboravljen“.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala