Ukrajina donela „tajne“ odluke za Donbas i uvela sankcije opozicionaru Medvedčuku

© Sputnik / Vitaly Belousov / Uđi u bazu fotografijaKijev, prestonica Ukrajine
Kijev, prestonica Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2021
Pratite nas
Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (SNBO) razgovarao je o pogoršanju bezbednosne situacije u Donbasu, a odluke koje su donete u vezi sa tim su „strogo poverljive“, rekao je sekretar Saveta Aleksej Danilov. Takođe je saopštio da je SNBO uveo sankcije protiv petorice Rusa, troje Ukrajinaca i 19 pravnih lica.

„Prvo pitanje koje je bilo predmet razgovora bile su informacije o situaciji u zoni operacija ujedinjenih snaga. Nažalost, tamo se u poslednje vreme beleži nagli porast kršenja režima prekida vatre. Ginu ukrajinski vojnici. To je zahtevalo hitnu reakciju rukovodstva zemlje. Članovi SNBO saslušali su komandanta Oružanih snaga Ukrajine generala Homčaka, načelnika glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane pukovnika Bogdanova i šefa spoljne obaveštajne službe generala Kondratjuka. Odluke koje su donete po tom pitanju su tajne“, rekao je Danilov.

Kako je dodao, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je na sastanku naložio relevantnim organima da razmotre pet scenarija za rešavanje situacije u Donbasu.

Danilov je takođe saopštio da je SNBO uvek sankcije određenim pravnim i fizičkim licima, među kojima su i Rusi.

Ograničenja su uvedena protiv državljana Rusije Konstantina Borisoviča Vackovskog, Vitalija Valerjeviča Bojčenka, Sergeja Viktoroviča Lisogora, Aleksandra Nikolajeviča Masljuka i Mihaila Jurjeviča Popova.

Ukrajinci protiv kojih su uvedene sankcije su, između ostalih, lider stranke „Opoziciona platforma – za život“ Viktor Medvedčuk i njegova supruga, kao i Natalija Nikolajevna Lavrenjuk, vanbračna supruga vlasnika televizija „112 Ukraina“, „Njuzvan“ i „ZIK“ Tarasa Kozaka.

Kako je saopštila pres-služba ukrajinskog predsednika, sankcije koje se objavio SNBO uvode se prema ukazu lidera države Vladimira Zelenskog.

„SNBO je doneo odluku da preduzme hitne mere u cilju vraćanja državne imovine ukrajinskog naroda. Bezbednosne snage su imale zadatak da razjasne okolnosti pod kojima se državna imovina našla u rukama privatnika“, saopšteno je iz kancelarije Zelenskog.

Precizirano je da su sankcije uvedene protiv 19 pravnih i osam fizičkih lica, uključujući i pet aviona koji su leteli na relaciji Kijev - Moskva. Sankcije su uvedene i protiv kompanija – vlasnika letelica.

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski početkom februara je sproveo odluku SNBO o uvođenju sankcija u trajanju od pet godina protiv televizija „112 Ukraina“, „Njuzvan“ i „ZIK“ i njihovog vlasnika – poslanika Vrhovne rade Tarasa Kozaka. TV kanali su prestali da se emituju, ali su ostali dostupni na Jutjubu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala