Stižu nam prolećne temperature, ali zima se ne predaje

CC0 / Pixabay / Zimska idila
Zimska idila - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2021
Pratite nas
Iako je kalendarski još uvek zima, meteorolozi najavljuju da će od nedelje biti sunčano i toplije, sa temperaturom znatno iznad prosečnih vrednosti. Ipak, kako ukazuju, to ne znači da u martu neće biti hladnih, zimskih dana.

Meteorolog Nedeljko Todorović navodi da je moguće da sledeće nedelje temperatura bude čak i do 17 stepeni.

Todorović je, gostujući u četvrtak u Beogradskoj hronici RTS-a, kazao da proleće polako kuca na vrata, ali da se ne može tvrditi da je zimi došao kraj.

Prema njegovim rečima, poslednjih dana februara uslediće pad temperature koji će verovatno trajati i tokom prvih dana marta.

„Mislim da ne bi trebalo da to bude neki značajan pad, u smislu da bude opet zime i hladnoće“, rekao je Todorović, ističući da, klimatološki gledano, od 1. marta ulazimo u proleće.

Po nekom ritmu smene toplih i hladnih perioda, do još jednog pada temperature moglo bi da dođe između 10. i 15. marta, dodao je Todorović.

Komentarišući hladno vreme u Grčkoj, Todorović je rekao da je sneg u Atini neuobičajen i da je hladan vazduh zahvatio veći deo Evrope, a da je glavnina niskih temperatura bila u istočnoj Evropi.

Šetnja po prirodi - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2021
Kakvo nas proleće čeka: Meteorolozi objavili dugoročnu prognozu
„Onda se taj hladan vazduh iz severnog i istočnog dela Evrope proširio u južne krajeve, ali najbitnije, kod nas je dao vrlo malo snežnih padavina“, kazao je Todorović.

Povodom snežnih padavina u Grčkoj i Turskoj, Todorović je objasnio da je tamo bila granica toplog i hladnog vazduha, što se naziva frontalnom zonom, i da su tu oblaci i padavine najizraženiji.

„Pošto je bilo hladno negde baš u nivou Atine, onda je sasvim normalno da se tu desi da pada sneg i na moru, a južnije je bila kiša“, rekao je Todorović.

Meteorolog je poručio da nije vreme za pakovanje zimske garderobe, kao i da je nemoguće precizno utvrditi kakva će temperatura biti do kraja zime.

Nedeljko Todorović je podsetio da je prosečan datum poslednjeg snega 23. mart i da je moguće da sneg padne i nakon toga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala