Stalna misija Rusije pri EU: Brisel pribegava politizaciji teme snabdevanja vakcinama

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina protiv virusa korona "Sputnjik Ve" (Sputnik V)
Ruska vakcina protiv virusa korona Sputnjik Ve (Sputnik V)  - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2021
Pratite nas
Izjave šefice Evropske komisije (EK) Ursule fon der Lajen o ruskoj vakcini protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) ukazuju ili na nedovoljnu informisanost ili na želju da se, nažalost, nerazumno politizuje tema snabdevanja vakcinama, navodi se u izjavi koju je u Briselu objavio stalni predstavnik Rusije pri EU.
„Stalna misija Rusije pri EU se upoznala sa transkriptom govora šefice Evropske komisije Urusle fon der Lajen na pres konferenciji u Briselu 17. februara u vezi sa ruskom vakcinom protiv kovida 19 'Sputnjik Ve' (Sputnik V). Ocene predstavnika vlasti EU, koje su plasirane u medijima, da 'Rusija nudi milione i milione doza vakcina, a da nema dovoljan napredak u vakcinaciji sopstvenih građana' zbunjujuće su. One ukazuju ili na želju da se, nažalost, neopravdano politizuje ova tema ili na nedostatak informacija ovog visoko pozicioniranog lidera“, navodi se u dokumentu.
Ruska vakcina protiv korone Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2021
Da li je bolje umreti sa Amerikom, pita se češka političarka

Stalna misija RF pri EU je naglasila da je bezuslovni prioritet Rusije u borbi protiv kovida 19 vakcinacija sopstvenih građana.

„U skladu sa principima demokratije i humanitarnog prava, vakcinacija u Rusiji je dobrovoljna, a danas svi građani koji žele dobijaju vakcinu bez odlaganja i to besplatno. Stvorena je velika mreža centara za vakcinaciju čiji se rad neprestano unapređuje, uključujući i savremene alate za digitalizaciju“, kaže se u saopštenju Stalne misije RF.

Rusija je spremna da podeli informacije

Stalna misija RF ističe, da „nivo snabdevanja stanovništva Rusije nije povezan sa isporukama vakcine 'Sputnjik Ve' (Sputnik V) drugim državama“, jer Rusija ne izvozi vakcine, već predlaže zainteresovanim kupcima za rusku vakcinu da uspostave svoju proizvodnju koristeći rusku tehnologiju.

„Naša zemlja je spremna da dostavi potpunu informaciju odostignućima ruskih naučnika, kao i pilot seriji 'Sputnjik Ve' (Sputnik V) svim zainteresovanim državama, kako bi partneri mogli da izvrše potpunu i nezavisnu analizu kako njenih farmakoloških karakteristika, tako i drugih ekonomskih i logističkih faktora. Potrebno je napomenuti, da sa efikasnošću većom od 90 procenata i potpunom sigurnošću, što je potvrdio i medicinski časopis 'Lanset', preliminarni rezultati kliničkih ispitivanja ruske vakcine znatno nadmašuju postojeće analogne vakcine u pogledu troškova i dostupnosti“, navodi se u dokumentu.
Vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2021
Tvorci „Sputnjika Ve“ pozivaju da se ubrza isporuka vakcine u EU

„Ruska vakcina je već registrovana u 29 zemalja i Evropska unija bi mogla da olakša pokretanje proizvodnje vakcina i za spoljna tržišta u kompanijama zemalja članica, što bi doprinelo stvaranju novih radnih mesta kao i razvoju bilateralnih partnerstava u borbi protiv pandemije i spasavanju života građana naših zemalja. Proizvodnja i raspodela vakcina ne bi trebalo da budu politička pitanja i mi se nadamo, da će EU ocenjivati rusku vakcinu na osnovu naučnih i humanitarnih, a ne političkih razloga“, zaključuje se u dokumentu.

U državama EU masovna vakcinacija još nije počela. Krajem decembra je počela samo kampanja vakcinacije za prioritetne društvene grupe. Zbog nedostatka vakcina, ostali građani još uvek ne mogu da se vakcinišu protiv virusa korona.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala