Prva beseda patrijarha Porfirija: Mi smo u Kosovu i Kosovo je u nama /video, foto/

© Tanjug / ZORAN ZESTICUstoličenje srpskog patrijarha Porfirija
Ustoličenje srpskog patrijarha Porfirija - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2021
Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije poručio je u prvoj besedi da mu je najveća briga Kosovo i Metohija i da je ono nit koja nas povezuje sa suštinom našeg identiteta.

„Kosovo i Metohija za Srbe nisu samo mit, Kosovo je za nas zavet, a taj zavet je vezan za Novi zavet, u čijem temelju stoji svetost“, rekao je patrijarh.

Otuda je Kosovo, kako je rekao, za nas nit koja nas povezuje sa suštinom našeg identiteta.

„Mi smo u Kosovu i Kosovo je u nama. Kosovo je srce Srbije, peva današnje mlado pokoljenje”, poručio je patrijarh srpski.

Patrijarh Porfirije svečano je ustoličen danas u Sabornoj crkvi u Beogradu. U pristupnoj besedi je poručio da se moli Bogu da bude skroman naslednik svojih svetih prethodnika

„Sa dubokim smirenjem i osećajem strahopoštovanja, prihvatam činjenicu da sam ja nedostojnim blagovoljenjem božijim i saglasjem braće uzveden u sveti presto Svetoga kir Save, u presto velikog arhijerejstva“, poručio je patrijarh Porfirije.

„Molim se Bogu i molim sve vas da me podržite, da veliki odgovorni zadatak koji je ovim sveštenim činom stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća iznesem radosno, da kao 46. po redu patrijarh, a 57. poglavar naše crkve budem skromni naslednik mojih svetih prethodnika“, istakao je patrijarh Porfirije u svojoj prvoj besedi.

Poručio je da želi da naša sveta SPC svugde gde jeste živi punim plućima, da svaki pravoslavni hrišćanin živi istinsku slobodu i da jevanđeljske vrednosti budu svakodnevica svih pravoslavnih ljudi.

© Sputnik / Nataša MilosavljevićPatrijarh Porfirije
Prva beseda patrijarha Porfirija: Mi smo u Kosovu i Kosovo je u nama /video, foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2021
Patrijarh Porfirije

Hristos je naša mera, naš pokretač i naše ogledalo. Njime se merimo i njime smo izmereni, naveo je patrijarh.

„Nije prvenstveni zadatak Crkve da stvara bolje uslove za život, da se trudi da rešava bilo koju vrstu socijalnih, političkih, psiholoških i drugih problema. U Crkvu dolazimo na svetu liturgiju da bismo tu dotakli i naslutili šta je najvažnije i jedino važno i da bismo dotakli i prihvatili krst Hristov, koji je i vaskrsenje. To je osnovni zadatak Crkve, a sve ovo drugo pomenuto biće obasjano tim istim krstom i vaskrsenjem“, dodao je on. 

„Zato je važno, braćo i sestre, shvatiti i osetiti snagu Crkve, blagosloveći mir svim narodima i ljudima dobre volje, jer je svaki čovek sazdan kao ikona Božija i svi smo pozvani u njemu Spasitelju jedno da budemo“, naglasio je.

© Sputnik / Nataša MilosavljevićUstoličenje patrijarha srpskog Porfirija
Prva beseda patrijarha Porfirija: Mi smo u Kosovu i Kosovo je u nama /video, foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2021
Ustoličenje patrijarha srpskog Porfirija

Patrijarh je poslao pozdrave i molitve ohrabrenja i podrške našem narodu na Kosovu i Metohiji, u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj i Sloveniji, kao i svuda gde žive Srbi.

Istakao je da će nastaviti da služi koliko god bude mogao našem narodu u njemu dragoj Hrvatskoj koja je postala, kako je rekao, njegova druga otadžbina.

„Narodu čiju duboku veru snagu i ljubav sam upoznao i koja će mi biti uzor. Isto važi i za Sloveniju. Istu ljubav moju zaslužuju pravoslavni u Severnoj Makedoniji, čuvaju neke najlepše manastire koje su podigli naši preci“, naglasio je Porfirije.

On je poručio da će celim svojim bićem raditi na povezivanju ljudi, na izgrađivanju mostova i uspostavljanju dijaloga sa svima.

Govoreći o pandemiji virusa korona, pozvao je građane da budu snažni i trezveni i da ne dozvolimo da ovlada strah.

„Čovek je jedini virus koji čini debalanse u svetu koji je Bog stvorio. Treba da pokaže koliko smo međusobno povezani i jedni na druge upućeni i koliko međusobnom pažnjom možemo pobediti ovu pošast, pre svega pošast greha i bolesti“, istakao je patrijarh. 

Neka Gospod blagoslovi i neka nas udostoji da ovu zemlju učinimo delom carstva Božijeg koje i jeste jedini cilj i možemo doći do njega ako prvi korak sada i ovde napravimo. Živeli i neka vas sve Gospod blagoslovi", završne su reči prve besede patrijarha Porfirija.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala