Odlazak „Panonskog mornara“: Pesnik kog je volela bivša Jugoslavija /video/

© Foto : Jutjub/ĐORĐE BALAŠEVIĆ OFFICIALĐorđe Balašević
Đorđe Balašević - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2021
Pratite nas
Đorđe Balašević, pesnik i kantautor, preminuo je u 67. godini. „Panonski mornar“, kako su ga zvali zbog njegovog istoimenog albuma, ali i zbog toga što je iz Vojvodine, bio je jedna od najpopularnijih medijskih ličnosti koju je volela cela Jugoslavija, naročito osamdesetih godina.

Đorđe Balašević je rođen 1953. godine u Novom Sadu, u porodici oca Jovana Balaševića i Veronike Dolenec.

Balašević je odrastao i živeo u Novom Sadu, a pesme je počeo da piše još u osnovnoj školi. Studirao je geografiju, ali se posvetio muzici.

Grupi „Žetva“ pridružio se 1977. godine, sa kojom iste godine snima hit pesmu „U razdeljak te ljubim” i ostvaruje svoj prvi uspeh. Singl je prodat u više od 180.000 kopija, što je bio veliki uspeh za jugoslovenske standarde.

Naredne godine sa Vericom Todorović osniva grupu „Rani mraz” sa kojom nastupa na festivalu u Opatiji, sa pesmom „Prva ljubav”. Tokom te godine snima nekoliko hit pesama i sa njima ostvaruje velike tiraže i doživljava potpunu afirmaciju.

Pred samo snimanje pesme „Računajte na nas”, pridružuju im se bivši članovi grupe Suncokret, Biljana Krstić i Bora Đorđević. Pesma je postala vrlo popularna i predstavljala je svojevrsnu himnu generacije.

Nakon samo dva meseca saradnje, grupu je napustio Đorđević i formirao grupu „Riblja čorba”. Grupu je napustila i Verica Todorović, pa su Biljana i Đorđe snimili prvi album „Ranog mraza” „Mojoj mami umesto maturske slike u izlogu”.

Na festivalu u Splitu 1979. godine, Đorđe Balašević je osvojio prvu nagradu sa pesmom „Panonski mornar”, što je postao i njegov nadimak u medijima. Tada počinje veliki uspon popularnosti ovog kantautora.

Tokom 1980. godine, služio je JNA u Zagrebu i Požarevcu, gde je snimio TV seriju Vojnici. Krajem godine izašao je album „Odlazi cirkus”, poslednji album grupe „Rani mraz“. Album je potvrdio Balaševićev status i doneo hitove kao što su „Priča o Vasi Ladačkom” i „Život je more”.

Početkom 1982. godine započinje solo-karijeru albumom „Pub“ sa kojim beleži zapažen uspeh. U TV seriji „Pop Ćira i pop Spira“ tumači zapaženu ulogu berberina Šace.

Usledio je niz uspešnih albuma i koncerata, koji su mu doneli slavu i status jedne od najvećih zvezda bivše Jugoslavije. Ukupno je objavio 12 solo albuma, na kojima su bili brojni hitovi kao što su „Ne lomite mi bagrenje“, „Provincijalka“, „Svirajte mi jesen stiže dunjo moja“ i drugi.

Autor je četiri romana, glumio je u 10 igranih ili tv filmova i serija, među kojima su „Poletarac“, „Vojnici“, „Pop Ćira i Pop Spira“, „Specijalna redakcija“.

Bio je oženjen suprugom Oliverom, sa kojom je imao troje dece.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala