Nema ujedinjenja Kosova i Albanije bez – Srba

Pratite nas
Nema ujedinjenja takozvanog Kosova i Albanije ukoliko im to ne omoguće Srbi, kaže za Sputnjik Demo Beriša, politički komentator i predsednik Matice Albanaca u Srbiji.

Beriša podseća da je ujedinjenje ili pripajanje Kosova Albaniji, kojim su Ramuš Haradinaj i Aljbin Kurti „pretili“ tokom izbornog procesa, prazna retorika jer je za tako nešto potrebna promena kosovskog Ustava.

Bez glasova Srba nema ujedinjenja Kosova i Albanije

„Sve ono na čemu su u predstavljanju političkih programa Samoopredeljenje i koalicija oko njih, kao i Alijansa za budućnost Kosova, dakle Kurti i Haradinaj, insistirali da će doći - sjedinjenja ili pripajanja Kosova Albaniji, u ovom trenutku  je neizvodljivo. Iz prostog razloga jer Ustav Kosova u svojoj preambuli tako nešto zabranjuje, odnosno, ne dozvoljava Kosovu da se pripaja drugim državama u cilju postajanja jedne države, odnosno velike Albanije“, objašnjava Beriša.  

Ukoliko bi Priština ipak rešila da krene tim putem morala bi da menja svoj Ustav.

„Da bi se Ustav Kosova promenio, neophodno je da pored dvotrećinskog broja glasova Albanaca glasa i šest poslanika srpske zajednice koji učestvuju u parlamentu“, napominje sagovornik Sputnjika.  

© Foto : pritskirn Deo takozvanog Ustava Kosova u kome jasno piše da nemaju pravo na ujedinjenje sa drugom državom
Nema ujedinjenja Kosova i Albanije bez – Srba - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2021
Deo takozvanog Ustava Kosova u kome jasno piše da nemaju pravo na ujedinjenje sa drugom državom

Tako da je u ovom trenutku nemoguće uopšte govoriti o tome da će doći do ujedinjenja Kosova i Albanije. 

Predizborna retorika zasnovana na željama

Podsetimo, Ramuš Haradinaj je rekao, izlažući svoj program za mesto predsednika pred izbore, da Kosovo ni posle 20 godina nije ni pred vratima članstva u NATO i UN, a nisu dobili ni viznu liberalizaciju, te da će ukoliko se stvari ubrzo ne promene, uslediti ujedinjenje sa Albanijom.

Aljbin Kurti lider Pokreta Samoopredeljenje koji je podržao ideju  Haradinaja je podsetio da Kosovo još nema zakon o referendumu, ali da bi dva referenduma između Kosova i Albanije rešila to pitanje.

Savetnik bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija, Adilj Beharaj rekao je da Kurti traži ujedinjenje sa Albanijom, pa se posle seti da je to protivustavno. Sada, dodao je Beharaj, Kurti ima većinu i mora sam da organizuje referendum.

Trenutni zakon o referendumu može da se promeni u Skupštini Kosova, objasnio je on.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala