NATO optužio Rusiju i Kinu da pokušavaju da prekroje svetski poredak

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaGeneralni sekretar NATO Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2021
Pratite nas
Evropa i Sjedinjene Američke Države zajedno treba da štite postojeći svetski poredak za koji izazov predstavljaju Rusija i Kina – one pokušavaju da „prekroje pravila u skladu sa svojim interesima“, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
„Evropa i SAD treba da štite postojeći svetski poredak, koji osporavaju autoritarni režimi Kine i Rusije, koji pokušavaju da izmene pravila u skladu sa svojim interesima“, rekao je Stoltenberg na Minhenskoj konferenciji za bezbednost, koja se održava virtuelno.

Prema njegovim rečima, uspon Kine može imati posledice za kolektivnu bezbednost i saveznike, njihov prosperitet i način života.

„Zbog toga NATO treba da produbi saradnju sa svojim najbližim partnerima, Australijom i Japanom“, konstatovao je generalni sekretar.

Zaštita poretka zasnovanog na pravilima počinje od zaštite naših vrednosti, dodao je on.

„Treba da jačamo naše demokratije, da štitimo naše institucije. Treba da pokažemo privrženost transatlantskoj solidarnosti ne samo rečima, nego i delima. S tim u vezi, radimo na agendi za budućnost saveznika. Treba da ojačamo naše jedinstvo, da ojačamo našu posvećenost kolektivnoj odbrani“, istakao je Stoltenberg.

Ponovo je nabrojao pretnje sa kojima se, kako je kazao, suočavaju saveznici.

„Uspon Kine, teški sajber napadi, klimatske promene, destabilizujuće akcije Rusije, teroristička pretnja“, precizirao je Stoltenberg, istakavši da je NATO jedinstvena platforma koja svakodnevno ujedinjuje Evropu i Severnu Ameriku i gde se saveznici mogu konsultovati po svim pitanjima, koja se tiču bezbednosti.

Ranije je Stoltenberg optužio Rusiju za agresivne akcije protiv njenih suseda i pozvao je da se jačaju veze između Evrope i Severne Amerike. Takođe je rekao da strateška koncepcija NATO-a od 2010. godine zahteva korekciju, pošto ne uzima u obzir napore Kine i pogoršanje odnosa sa Rusijom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala