Merkelova: Potrebna zajednička strategija o Rusiji i Kini

© AP Photo / Olivier HosletAngela Merkel
Angela Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je večeras značaj multilateralizma u suočavanju sa izazovima, što je, kako je navela, potvrdila i aktuelna pandemija.

Merkelova je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji (MSC) naglasila da se samo saradnjom mogu savladati globalni izazovi.

Ocenila je da dolaskom nove američke administracije multilateralizam ima veću šansu.

„Najava njegove administracije uverile su nas da se ne priča samo već da se deluje. Povratak u SZO, Pariskom sporazumu, i drugi su važni koraci ka većoj međunarodnoj saradnji“, naglasila je Merkelova, prenosi Tanjug.

Dodala je da je na demokratskim zemljama da ne pričaju samo o vrednostima i slobodama, već da donose rezultate i doprinose njihovom ostvarivanju.

Ukazala je i na značaj većeg angažovanja u Africi, ali i u rešavanju situacije u Libiji i Siriji.

„Transatlantsko partnerstvo ima dva važna zadatka. Jedan je odnos prema Rusiji. Poslednjih godina nismo napredovali po pitanju integriteta i suvereniteta Ukrajine. Sporazum iz Minska jeste instrument ali nije doneo rezultate“, navela je ona.

Merkelova je zatražila razvijanje transatlantske strategije u vezi sa Rusijom, koja bi nudila saradnju, ali i ukazivala na razlike.

Drugi zadatak, prema njenim rečima, komplikovaniji je i tiče se uspostavljanja zajedničke agende o Kini.

„Na jednoj strani je Kina konkurent, a na drugoj nam treba kao partner u nekim oblastima, kao što je borba protiv klimatskih promena. Kina je dobila kao sila na snazi. Zato je sada važno, u vezi sa isporukom vakcina iz Kine i Rusije, da delujemo kao Kovaks i multilateralna zajednica, i omogućimo vakcinaciju i u zemljama u razvoju“, poručila je ona.

Merkelova je naglasila da je neophodno ojačati sve multilateralne organizacije kao što su Svetska trgovinska organizacija, Svetska zdravstvena organizacija, Svetska banka, Međunarodni monetarni fond.

„Svuda tamo gde smo bili spori i slabi neke druge strukture su nastajale pod rukovodstvom Kine“, upozorila je ona.

Naglasila je da je neophodno i da se definišu zajednički izazovi i delovanje.

To, kaže, neće uvek biti lako, jer ne postoje uvek jedinstveni interesi, ali postoji demokratija kao široka osnova.

„Nemačka je spremna za novo poglavlje transatlantskog partnerstva“, zaključila je ona.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala