Išinger na Minhenskoj konferenciji: Obnoviti i reformisati transatlantsko partner

© AFP 2023 / CHRISTOF STACHEPredsedavajući Minhenske konferencije o bezbednosti Volfgang Išinger govori na otvaranju 51. konferencije.
Predsedavajući Minhenske konferencije o bezbednosti Volfgang Išinger govori na otvaranju 51. konferencije. - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2021
Pratite nas
Multilateralizam i otvorenost su jedina šansa za uspešno suočavanje sa svim aktuelnim izazovima, ocenio je danas premijer nemačke pokrajine Bavarska Markus Seder na početku specijalnog izdanja Minhenske bezbednosne konferencije (MSC).

„Ako postoji međunarodni jezik, onda je to nauka, koja sarađuje prekogranično, a saradnja i zajedništvo treba da budu moto i ovog skupa“, kazao je on.

Predsednik MSC Volfgang Išinger kazao je da je prošle godine konferencija održana na temu nedostataka Zapada, to jest sve manje zapadnih principa u Evropi.

„Ako pogledamo danas Evropu vidimo da smo i dalje okruženi vatrenim prstenom sukoba. Ponovo se uočava rivalitet velikih sila i naš institucionalni okvir je ugrožen“, naglasio je.

Kazao je da je prošla godina ponovo bila obeležena sa sve manje zapadnih pravila.

Išinger je kazao da će ovogodišnji skup biti fokusiran na budućnost i pitanje kako se može obnoviti i reformisati transatlantsko partnerstvo.

Lideri Francuske Emanuel Makron, SAD Džozef Bajden, Nemačke Angela Merkel, Britanije Boris Džonson, generalni sekerat UN Antonio Gutereš, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, predsednica EK Ursula fon der Lajen , šef SZO Tedros Adanom Gebrejesus, kao i Bil Gejts razgovaraće danas na MSC o obnovi transatlantske saradnje i suočavanju sa globalnim izazovima.

Inače, Bajden je prvi predsednik SAD koji će se obratiti Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Ovaj specijalni skup nije zamena za godišnju konferenciju, ali će ponuditi smernice za debate u Minhenu, a koje će biti vođene na konferenciji koja bi bila održana čim epidemiološka situacija to dozvoli.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala