Hag „zaboravio“ da obavesti Mladićeve advokate da je sudija apelacionog veća - mrtav!

© AFP 2023Kapija zatvora u Ševeningenu
Kapija zatvora u Ševeningenu - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2021
Pratite nas
Sudski mehanizam u Hagu nije obavestio članove advokatskog tima generala Ratka Mladića da je preminuo sudija petočlanog apelacionog veća koje je trebalo da razmatra u maju Mladićeve žalbe iako je "bio red" da to učine, kaže advokat Branko Lukić. On dodaje da će pravni tim generala ponovo zatražiti njegovo puštanje na privremenu slobodu.

Advokat Lukić kaže da će zbog smrti sudije suđenje biti odloženo na nekoliko meseci, a to može da potraje minimum do jeseni ako ne i kasnije.

Nisu se udostojili ni da nas obaveste

„Za smrt sudije i zamenu smo saznali danas, niko nas nije obavestio, iako bi to bio red a i neko pravilo. Očekivano je da će novom sudiji biti potrebno vremena da se pripremi, i zato ne verujemo da će se ići dalje sa izricanjem drugostepene presude, pre nego što se proceni da je on spreman da donese odluku“, objašnjava Lukić.  

S obzirom na kompleksnost predmeta, naš sagovornik veruje da će novi sudija imati pune ruke posla.

„Mislim da rok za produžetak neće biti kraći od šest meseci, mada smatram da to nije adekvatan period i da bi novom sudiji trebao makar dve godine da se istinski upozna sa predmetom“, dodaje sagovornik Sputnjika.

Sudiji će trebati dve godine a ne par meseci  

Lukić kaže da će ponovo pokušati da podnese zahtev da se general do tada pusti na slobodu. On podseća da su branioci redovno podnosili zahteve da se Mladić pusti makar na lečenje ali, kako kaže, o tome ne mogu da govore više jer je sve vezano za zdravlje generala Mladića tajna.

On napominje da će se konsultovati sa ostatkom pravnog tima generala Mladića i tada će se tačno znati kako će se postaviti i prema novonastaloj situaciji, i prema ponovnom zahtevu za puštanje generala Mladića na privremenu slobodu.         

Haški sud saopštio je da preminuo sudija Geberdao Gustave Kam  iz Burkine Faso, a predsednik suda Karmel Ađijus je umesto preminulog sudije u apelaciono veće imenovao sudiju Mustafu El Baža iz Maroka.

© AP Photo / Peter DejongRatko Mladić
Hag „zaboravio“ da obavesti Mladićeve advokate da je sudija apelacionog veća - mrtav!  - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2021
Ratko Mladić

Po pravilima suda, novom sudiji Bažu mora se dati izvesno vreme da se upozna s predmetom pre nego što apelaciono veće nastavi sa radom. Iz toga proizlazi da će donošenje i izricanje pravosnažne presude, koje je predsednik Ađijus u poslednjem izveštaju Savetu bezbednosti UN najavio za maj, morati da bude odloženo.

Okončanje haškog procesa generalu Mladiću već je par puta odlagano zbog pandemije korona virusa i operacije kojoj je Mladić bio podvrgnut u martu prošle godine.

Nije prvi put da se Mladiću odlaže proces

Sredinom novembra prošle godine bila je odložena i rasprava o stanju u postupku zato što Mladićevi branioci nisu mogli da doputuju u Hag zbog ograničenja usled pandemije, a general je odbio da se zasedanje održi putem video veze. Mladić je poslednji put u haškoj sudnici bio u avgustu prošle godine za vreme rasprave o žalbama na prvostepenu presudu.

Generala Mladića (77), ratnog komandanta Vojske Republike Srpske, Haški tribunal je 22. novembra 2017. nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog, kako je navedeno, genocida u Srebrenici; progona Hrvata i Muslimana širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim garantiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce 1992-95.godine.

Tribunal je Mladića oslobodio krivice za genocid u još pet bosanskih opština. Odbrana je žalbom tražila da Mladić bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi, tvrdeći da tužilaštvo nije dokazalo njegovu krivicu. Tužioci su žalbom zahtevali da general Mladić bude proglašen krivim i za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u pet opština u BiH. 

Prvu optužnicu protiv Mladića Haški tribunal je podigao u novembru 1995, a on je u bekstvu bio do kraja maja 2011. kada su ga u Lazarevu kod Zrenjanina uhapsile vlasti Srbije i, potom, izručile u Hag.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala