EU daje još sedam miliona evra za vakcinaciju na Zapadnom Balkanu

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICRed za vakcinaciju na Beogradskom sajmu
Red za vakcinaciju na Beogradskom sajmu - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2021
Pratite nas
Evropska unija u partnerstvu sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) pokrenula je novi regionalni projekat vredan više od sedam miliona evra za podršku sigurnoj i efikasnoj vakcinaciji stanovništva Zapadnog Balkana.

U Evropskoj komisiji navode da će ovaj projekat pomoći da se zemlje Zapadnog Balkana pripreme za efikasan prijem i primenu vakcina za kovid 19, uključujući one dobijene od „Kovaks“ sistema i putem mehanizma EU za deljenje vakcina sa državama članicama EU, prenosi Tanjug.

Komesar za proširenje Oliver Varheji navodi da ovaj projekat dolazi kao dodatak na EU paket od 70 miliona evra za podršku pristupu vakcinama u regionu i nabavku neophodne opreme za kampanje vakcinacije.

„Ovim novim projektom podrške kampanjama vakcinacije na Zapadnom Balkanu u partnerstvu sa SZO, EU nastavlja da ispunjava svoju posvećenost podršci našim partnerima u suočavanju sa pandemijom od njenog početka“, kaže Varheji.

U Komisiji navode da ukupan paket pomoći EU Zapadnom Balkanu u odgovoru na kovid 19 trenutno prelazi 3,3 milijarde evra, što uključuje podršku za nabavku opremu, srednjoročnu i dugoročnu podršku zdravstvenim sistemima i ekonomijama, podršku preduzećima putem lokalnih banaka, makrofinansijsku pomoć u obliku zajmova i paket odgovora Evropske investicione banke (EIB).

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala