Bajden optužio Rusiju: Nanosite štetu našim transatlantskim odnosima

© AP Photo / Patrick SemanskyNovoizabrani predsednik SAD Džo Bajden
Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2021
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden je nastupajući na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti optužio Rusiju da pokušava da nanese štetu transatlanstkim odnosima SAD i njenih saveznika.
„Svi znaju da Rusija pokušava da oslabi `evropski projekat`, kao i naš savez NATO jer joj je lakše da zastrašuje pojedine zemlje nego da pregovara sa ujedinjenim transatlantskim savezom“, rekao je on.

Dodao je da „ruski lideri žele da svi misle da smo korumprirani, korumpirani kao i oni, ali svet zna da to nije tako“.

Bajden je istakao i da ne želi da vrati svet u situaciju nalik Hladnom ratu.

„SAD preferiraju mir u kojem bi svi mogli da biraju svoj razvojni put bez pretnje silom“, naglasio je.

Ukazao je da SAD podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine. Rekao je da izazov, koji predstavlja Rusija, nije isti kao Kina, i da se ne radi više o sukobu Istoka i Zapada, da neko želi konflikt, već o budućnosti u kojoj svako može sam da odlučuje kojim putem želi.

„Ne možemo se vraćati svetu blokova, moramo sarađivati ako želimo pobediti pandemiju. Treba nam novi sistem brže reakcije na biološke pretnje. Borba protiv klimatskih promena je globalna egzistencijalna kriza koja pogađa sve“, ukazao je on.

Takođe je rekao i da se Amerika ponovo vratila na svetsku scenu i istakao da je saradnja sa evropskim partnerima „kamen temeljac“ spoljne politike Vašingtona.

„Želim svima da se obratim – Amerika se vratila! Transatlantski savez se vratio, nećemo se osvrtati unazad. Transatlantski savez je snažna osnova naše zajedničke bezbednosti i blagostanja“, rekao je Bajden.

Američki predsednik je naglasio i da je savez SAD i Evrope ključna stvar u odnosima te dve strane kada je reč o svetskoj politici. Bajden je ocenio da su poslednje četiri godine bile teške, ali da sada EU i SAD moraju verovati jedno drugom, i zajedno savladati izazove, koji su danas drugačiji, kako je ocenio.

„Imamo nove krize koje zahtevaju našu pažnju. Ne možemo se fokusirati samo na takmičenje velikih sila, već na sve izazove koji postoje. Nema sumnje da će SAD tesno sarađivati sa svojim partnerima u EU i da će sarađivati sa glavnim gradovima od Rima do Ria u suočavanju sa izazovima“, naglasio je on.

Najavio je da će zaustaviti povlačenje američkih vojnika iz Nemačke i kazao da će neke odluke ranije administracije promeniti.

Pored toga, američki lider je potvrdio da je Amerika privržena osiguravanju bezbednosti svih članica NATO-a kao što to nalaže i njena osnivačka povelja koja podrazumeva da napad na bilo koju članicu predstavlja napad na celokupnu Alijansu.

Kazao je da će SAD morati da obnove svoju ekonomsku moć, vrate se u međunarodne organizacije, i zastupaju svoje vrednosti širom sveta.

„Uveren sam da će demokratija pobediti. Moramo pokazati da demokratija može i dalje da bude odgovor na izazove i u današnjem svetu“, rekao je američki predsednik.

Poziv evropskim partnerima da se bore protiv Kine

Bajden je rekao da američki i evropski partneri treba da se „bore protiv Kine igrajući po drugačijim pravilima“.

„Konkurencija sa Kinom biće oštra. To je ono što očekujem. I to je ono što pozdravljam“, rekao je Bajden.

Bajden je naveo kako veruje da će globalni sistem koji su izgradile SAD i Evropa sa svojim partnerima biti konkurentan u odnosu na Kinu.

„Možemo pobediti u trci za budućnost, ali su potrebna istorijska partnerstva. Moramo se suprostaviti merama Kine, moramo da se pridržavamo svi istih pravila. Moramo se zalagati za demokratske vrednosti i suprostaviti onima koji žele monopole, koji žele da učine tlačenja normalnim“, naglasio je on.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala