Vesić otkriva: Mlađim osnovcima u Beogradu besplatni tableti i digitalni udžbenici

CC0 / Pixabay / Digitalna nastava
Digitalna nastava - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2021
Pratite nas
Svi osnovci od prvog do četvrtog razreda u Beogradu imaće od sledeće školske godine besplatne tablete i digitalne udžbenike, a najsiromašniji đaci dobiće i besplatan internet, otkriva za Sputnjik zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Grad će nabaviti skoro 70.000 tableta i digitalnih udžbenika za učenike nižih razreda osnovnih škola u Beogradu, rekao je Vesić.

„Bićemo prvi grad u Evropi koji je deci od prvog do četvrtog razreda obezbedio kompletnu digitalizaciju. Presrećan sam zbog toga“, naglasio je Vesić.

On je napomenuo da, prema spiskovima od 1. septembra prošle godine, u Beogradu ima 66.573 dece od prvog do četvrtog u osnovnim školama i oko 1.200 dece u specijalnim školama.

Kako je objasnio, reč je o projektu u koji Grad ulazi zajedno sa Ministarstvom prosvete, izdavačima udžbenika i društveno odgovornim kompanijama.

„Tu odluku smo doneli još pre nekoliko meseci, a u međuvremenu trebalo je da se usaglasimo sa Ministarstvom prosvete“, rekao je Vesić.

On je dodao da je projekat podržao ministar prosvete Branko Ružić, kao i da je o tome razgovarao i sa premijerkom Anom Brnabić koja se zalaže za digitalizaciju.

„Ideju je podržao predsednik Republike Aleksandar Vučić sa kim sam pričao još pre Nove godine. Mi ćemo obezbediti potreban novac iz budžeta za ovaj projekat, ali dajemo mogućnost i društveno odgovornim kompanijama u Beogradu da se uključe u celu priču i preko naše ‘Fondacije za mlade talente’ doniraju novac“, kazao je Vesić.

Tableti samo za učenje, bez igrica

Tablete koje budu dobili od Grada osnovci će moći da koriste samo za učenje.

Vesić objašnjava da će tableti biti „skremblovani“ i da će stoga moći će da se koriste samo za udžbenike.

„To znači da deca neće moći da ih koriste za igrice. Nakon što im dete završi četvrti razred roditelji su u obavezi da vrate tablete u ispravnom stanju. Tableti će biti osigurani u slučaju nekog kvara plaćaće se neka odšteta, ali to neće biti ništa skupo“, rekao je Vesić.

Kako je naglasio, velika je stvar i što će od septembra deci biti znatno lakše torbe jer će uz tablet nositi samo radne sveske u papiru.

Zamenik gradonačelnik je naveo da će Grad, najpre, uraditi tender za kupovinu tableta.

„Kupićemo 70.000 tableta koji su pogodni za korišćenje digitalnih udžbenika i preko školske uprave i ministarstva prosvete podeliti školama koje će potpisivati ugovore sa roditeljima i zaduživati ih za tablete. Oni, naravno, treba da vrate te tablete nakon što im deca završe četvrti razred jer će te tablete koristiti sledeće generacije“, rekao je Vesić.

Za najsiromašnije đake besplatan internet

Najsiromašnijim đaci u Beogradu imaće posebnu pogodnost.

Vesić je naveo da je sa kompanijom „Telekom Srbija“ dogovorena donacija od 5.000 besplatnih vaj-faj uređaja koji će preko škola i Centra za socijalni rad biti poklonjena najsiromašnijoj deci u Beogradu da imaju internet.

Prvo će škole praviti spiskove roditelja koje nemaju internet, a onda ćemo to proveravati preko Centara za socijalni rad kako bi te uređaje dobile one porodice koje su siromašne, kazao je Vesić.

On je napomenuo da u Beogradu sve škole imaju internet, ali da postoje neka područna odeljenja koja nemaju.

„U saradnji sa ‘Telekomom Srbija’ mi ćemo do juna obezbediti da sva ta odeljenja dobiju internet“, istakao je Vesić.

Drugi tender Grad će raspisati tender za nabavku digitalnih udžbenika.

Vesić je naveo da će održati sastanak sa svim izdavačima udžbenika nakon kojeg će biti raspisan tender za digitalne udžbenike od prvog do četvrtog razreda.

„To znači da kupujemo kodove za udžbenike. Svi digitalni udžbenici imaju kodove. Nažalost, radne sveske još nemaju kodove pa ćemo njih kupiti u papiru sa obavezom izdavača da već naredne godine i radne sveske urade u digitalnoj verziji“, dodao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Suština je u tome da će Grad odrediti cenu po kojoj će kupovati digitalne udžbenike, a ona će morati da bude niža od sadašnjih jer, kako je naveo, nema štampanja knjiga, niti distributera pa su samim tim manji troškovi.

Što se tiče izbora udžbenika, to će raditi škole, kao što je i do sada bilo.

„Na tender koji budemo objavili javljaće se škole koje same biraju udžbenike od izdavača. Mi se ne mešamo u izbor udžbenika, ali na čemu mi kao Grad insistiramo je da udžbenici budu digitalni i po ceni koju smo mi spremni najviše da platimo. A ta cena je svakako niža od cene štampanog izdanja“, naveo je Vesić.

Vesić nije mogao da precizira koliko će Grad ukupno uložiti u ovaj projekat jer za sada nije poznato koliko će se društveno odgovornih kompanija uključiti.

„Planirali smo da za ovaj projekat potrošimo do četiri miliona evra. To ne znači da ćemo svih četiri miliona dati iz budžeta. Ja ću poslati pismo svim velikim kompanijama da se, ukoliko žele, uključe u projekat i daju donaciju. Mislim da je to lepa priča za svaku od kompanija. Naravno, roditelji ne treba da se brinu. Sve što ne bude prikupljeno iz donacija, mi ćemo dati iz budžeta“, rekao je Vesić.

On je istakao da će korist od besplatnih tableta i digitalnih udžbenika biti višestruka.

„Ovo će omogućiti da se onlajn nastava izvede perfektno imajući u vidu da su se neki roditelji žalili da imaju jedan tablet, a dvoje i više dece. Takođe, ima i ljudi koji nemaju tablet. Ko želi štampani udžbenik može da ga kupi ili može da odštampa svom detetu digitalni udžbenik koji je dobio besplatno“, naveo je Vesić.

Vesić je istakao da se ovim projektom daje doprinos digitalizaciji zemlje, unapređuje obrazovni sistem i  pomaže kućni budžet porodica.

„Ako prosečna porodica ima dvoje dece može se reći da smo im na udžbenike i tablete uštedeli skoro 200 evra“, napomenuo je Vesić i dodao da je moguće da se projekat vremenom proširi i na starija odeljenja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala