Rusija može biti isključena iz Saveta Evrope zbog Navaljnog

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu
Zastave ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2021
Pratite nas
Potpredsednik ruske Državne dume, zamenik predsednika Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) Petar Tolstoj ne isključuje mogućnost da bi Rusiju mogli pokušati da isključe iz sastava Saveta Evrope zbog odbijanja da ispuni zahtev o oslobađanju Alekseja Navaljnog.
„Naravno, koristeći u ovom slučaju blogera Alekseja Navaljnog kao neki znak, pojedine zemlje-članice Saveta Evrope pokušaće da iniciraju takozvanu vanrednu trilateralnu proceduru o isključivanju Rusije iz Saveta Evrope ili uvođenje nekog posebnog nadzora Rusiji“, rekao je Tolstoj na televiziji „Rusija 1“.

Prema njegovim rečima, Rusija je spremna za takvu odluku i delovaće u skladu sa situacijom.

„Ako to bude u suprotnosti sa našim shvatanjima o našem suverenitetu, o dostojanstvu svakog Rusa koji se predstavlja u toj organizaciji, onda ćemo doneti odgovarajuću odluku i otići pre nego što oni započnu taj potpuno sramotni proces“, istakao je potpredsednik Državne dume.

Međutim, kako je dodao, on se nada da će im „doteći zdravog razuma, jer je Savet Evrope danas jedina platforma za dijalog sa Rusijom“.

„Ako oni i od nje odustanu, tada neće imati šta da izgube, ni oni. ni mi. Moraćemo da razmislimo šta činiti dalje“, konstatovao je Tolstoj.

Prema njegovim rečima, jasno je da ta odluka Evropskog suda za ljudska prava samo zagrevanje javnog mnjenja u Evropi uoči uvođenja sankcija protiv Rusije.

Vanredni trilateralni mehanizam o prevazilaženju kriznih situacija Saveta Evrope je višestepeni postupak za rešavanje pitanja Saveta Evrope usmerena na jednu od zemalja-učesnica. Konačni rezultat može da bude obustavljanje članstva ili istupanje zemlje iz organizacije, ali samo u slučaju ako se ne uspe postići konsenzus.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je 16. februara 2021. godine zatražio od Rusije da hitno oslobodi ruskog blogera Alekseja Navaljnog, u skladu sa članom 39 Pravilnika suda. Kako se navodi u saopštenju, „mera stupa na snagu odmah“. Ministar pravde Rusije Konstantin Čujčenko izjavio je da je zahtev Evropskog suda neizvodljiv, jer za to ne postoji pravni osnov.

Podsetimo, Simonovski sud u Moskvi doneo je odluku da se Navaljnom ukine uslovna kazna u slučaju „Iv Roše“ i zameni kaznom od 3,5 godine zatvora. Ubrzo nakon toga, vodeće zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju, apelovale su na ruske vlasti da oslobode opozicionara. obustavljeno 

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala