Patrijarh o najtežoj srpskoj rani: Kosovo je zavet, ako ga izgubimo, pitanje je imamo li budućnost

© Tanjug / TANJA VALICMitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2021
Pratite nas
Kosovo i Metohija su stvar identiteta Srba. U slučaju da ga izgubimo kao temelj postojanja, nisam siguran da naš narod ima budućnost. Kosovo je mnogo više od mita, ono je zavet. Vitalni interes crkve je očuvanje Kosova.

Ovakav stav je o jednom od najvažnijih srpskih pitanja u krajem prošle godine izneo patrijarh srpski, a tada mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Kosovo je više od mita, ono je zavet

On je dodao da njegov stav „ne podrazumeva neprijateljstvo prema bilo kome“, ali da u Kosovo i crkva vertikala koja osmišljava prošlost i bez kojih – nema budućnosti.

„Kosovo je mnogo više od mita. Mit je stvar imaginacije, a Kosovo je za našeg patrijarha i našu crkvu zavet, to je identitetska stvar. Kosov nije ni teoretsko pitanje, ni pitanje geografije. Vitalni interes crkve je očuvanje Kosova i izgradnja Hrama Svetog Save“, naveo je Porfirije.

Svoj jasan stav o Kosovu i Metohiji novi patrijarh Srpske Pravoslavne Crkve iznosio je i ranije, uz konstataciju da je to pitanje toliko bolno i istovremeno važno, da ne smemo dozvoliti da bude zloupotrebljeno za postizanje bilo čijih ličnih ili partijskih politikantskih interesa.

„Molim se da naši politički lideri budu kadri da pronađu rešenje u kojem će nezadovoljstvo obe strane biti svedeno na minimum. Kosovo i Metohija su bili i uvek će biti centar našeg molitvenog, ali i svakog drugog pregnuća. Kosovski čvor mrsili su decenijama mnogi kojima Kosovo nije bila ’najskuplja srpska reč‘ i ostavili ga da ga drugi odreše.“

Kako i može li bezbolno? Ne znam.

„U poređenju sa kosovsko-metohijskim problemom, čini mi se da smo potpuno nonšalantno prihvatili izdvajanje iz nacionalnog korpusa klasične srpske zemlje Crne Gore“, izjavio je Porfirije.

Sa Rusijom delimo pogled na svet

On je nedavno komentarisao i zamerke blaženopočivšem patrijarhu Irineju da je bio konzervativan, zbog njegovog odnosa prema Rusiji.

„Rusija je za naš narod veliki brod, kako je govorio pokojni patrijarh. Vezuje nas pravoslavna crkva. Mi delimo isti pogled na svet, ne samo sa Rusima, već sa svim pravoslavnim narodima“, izjavio je nedavno Porfirije.

Zamoljen u jednom intervjuu da napravi paralelu između odnosa vlasti Mila Đukanovića u Podgorici i tzv. vlasti u Prištini, prema srpskom narodu i svetinjama, on je rekao je da je ta analogija više nego tragična, ali je tačna.

„Odnos vlasti u Podgorici prema srpskom narodu, Srpskoj Crkvi, prema pravoslavlju, pa ako hoćete i demokratskom poretku i načelima, ništa nije bolji nego odnos privremenih organa u Prištini. Podgorički vlastodršci se uče, pa kao dobri učenici umnogome po ostvarenju loših namera i prevazilaze učitelje. Vlasti u Prištini su nedavno, u Novom Brdu, srednjovekovnom srpskom gradu srebrnom i zlatnom, kako ga je opisao Konstantin Filosof, tačnije u katedralnom hramu Svetog Nikole izvršili eksperiment in vivo, očiglednu nastavu ne samo za njihove podgoričke đake, nego su nama pokazali šta će biti sa Moračom, Savinom, Ždrebaonikom i drugim manastirskim i parohijskim hramovima ukoliko popustimo u odbrani svetinja“, rekao je Porfirije.

I Crna Gora peva o Kosovu

On je dodao da je još važnije da tu analogiju ne vide samo episkopi, teolozi, istoričari i novinari:

„Tu istovetnost namera neprijatelja vidi vasceli pravoslavni rod. Tako, posle molebana koji se služe u svim većim mestima i hramovima u Republici Crnoj Gori, verni narod u litijama peva pesme posvećene Kosovu, svetom Caru Lazaru i kosovskim junacima, junacima sa Košara i slične pesme. To nisu ratničke pesme. To su pesme koje nastavljaju svetolazarevsku, zapravo novozavetnu Hristovu misao da nema veće ljubavi od one da ko život svoj položi za bližnje svoje“.

Upitan šta misli o premeštanju srpske patrijaršije iz Beograda na Kosovo i Metohiju, novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve je izjavio da ne vidi šta bi se suštinski promenilo u premeštanju patrijarhovog sedišta iz Beograda u Peć.

„ inicijativa je površna i politikantska. Pećka patrijaršija je drevno sedište Srpske Pravosavne Crkve i titula pećkog arhiepiskopa i danas krasi našeg patrijarha.“

Pročitajte i:

Mitropolit Porfirije je nedavno za Sputnjik u emisiji Dok anđeli spavaju govorio o zadacima koji očekuju novog patrijarha, kako biti čovek i hrišćanin u „novoj realnosti“, službi u Zagrebu, emocijama koje ga obuzmu kad poseti Jasenovac, o pokojnima patrijarhu Pavlu, mitropolitu Amfilohiju i Vladeti Jerotiću:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala