Odlazak Vladimira Andrića, pisca koji je detinjstvo pretvarao u pustolovinu

© Foto : RTS printskrinVlada Andrić
Vlada Andrić - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2021
Pratite nas
Srpskog pisca, reditelja i dramaturga Vladimira Andrića mnoge generacije pamtiće po pesmama iz zbirki „Daj mi krila jedan krug“, „Srce na zidu“, serijalima za decu „Laku noć, deco“, „Pustolov“... Vest o njegovom odlasku rastužila je sve one čijem je detinjstvu dao krila, učinivši da liči na pustolovinu.

Pisac „Pustolova“, reditelj „Šešira profesora Koste Vujića“

„Rastužio me je njegov odlazak kao i odlazak svih prijatelja iz okruženja koje je oko sebe stvorio Duško Radović. Otišao nam je Dragan Babić, naši zajednički prijatelji i saradnici u redakcijama televizije Miša Brujić, Sloba Stojanović, pa Dobrica Erić, pa Raša Popov i sad Vlada Andrić“, kaže njegov kolega i prijatelj Ljubivoje Ršumović.

Vladimir Andrić bio je srpski pisac, dramaturg, reditelj i dugogodišnji urednik Dečjeg i školskog programa Radio-televizije Beograd. Autor je televizijskih serijala za decu „Laku noć, deco“ i „Pustolov“, brojnih pozorišnih komada, radio-drama, filmskih scenarija i TV ostvarenja među kojima se nalazi prva verzija filma „Šešir profesora Koste Vujića“.

„Vlada je bio kompletan stvaralac, ne samo literarno već i televizijski, filmski, dramaturški, pozorišni. Drugim rečima dragocen čovek je otišao“, smatra Ršum.

Geografija detinjstva

Vladimir Lale Andrić rođen je u Obrenovcu gde je završio osnovnu školu. Pohađao je Valjevsku gimnaziju kada je počeo da objavljuje prve pesme.

Objavio je trinaest knjiga poezije i proze, od kojih su neke doživele i više izdanja, a najpoznatije su: „Daj mi krila jedan krug“, „Večernji slon“, „Srce na zidu“, „Zamalo da me popiju mačke“, „Napred plavi smeđi i crni“, „Pustolov“ i „Kroz gudure Obrenovca“. Napisao je dvadesetak radio-drama među kojima se ističu „Veliko leto“, „Kuća sa verandom“, „Sveska nad sveskama“, „Zmaj Ognjen“ i „Ima li brdskih slonova“.

Od 1968. je radio u redakciji Dečjeg programa Radio-televizije Beograd.

„On je snimio nekoliko emisija o meni, između ostalog i ’Geografiju detinjstva’. To je bilo neverovatno profesionalno, poetski, fantastično“, seća se Ršum.

„Velika je ovo tuga za pesničku porodicu među kojima ima ljudi koji su sa njim proveli nezaboravne dane“, kaže dečiji pisac.

Nezaboravni pustolov

Glumac Milan Lane Gutović koji je na televiziji oživeo Andrićevog „Pustolova“ na vest o njegovom odlasku kratko kaže:

„Vlada je kod mene imao tri statusa – on je bio moj prijatelj, reditelj i pisac. Iznenađen sam, žao mi je što je otišao“.

Naša čuvena spisateljica za decu i mlade, Jasminka Petrović, od Andrića se oprostila na fejsbuku uz poruku da je njegov doprinos kulturi za decu ogroman i tek će se proučavati.

Vladimir Andrić dobitnik je brojnih nagrada među kojima su nagrada Politikinog zabavnika, nagrada Zmajevih dečjih igara, Neven, Zlatni ključić, i druge. Živeo je i radio u Obrenovcu.

„I kad mi odemo ostaće te naše knjige, naši naslovi, naše emisije da raduju i zabavljaju neke buduće generacije dece. A rastu, stasavaju i već se oglašavaju naši naslednici tako da neće Srbija ostati bez poezije za najmlađe“, zaključuje Ršumović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala