Neprijateljski postupak: Moskva optužila Berlin da krije detalje o slučaju Navaljnog

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografija Moskva
 Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2021
Pratite nas
Nemačka ne može da pruži nijedan odgovor na zahteve o slučaju opozicionara Alekseja Navaljnog, Moskva poziva Berlin da prestane da dovodi javnost u zabludu, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Naši nemački partneri ne mogu dati normalan, razuman odgovor ni na jedno pitanje. Ponovo pozivamo Berlin da prestane da dovodi u zabludu svetski zajednicu. Nemačka uporno i prilično očigledno nastavlja da skriva prave okolnosti o tome šta se dogodilo sa Navaljnim, o njegovom boravku na njihovoj teritoriji – ne samo od naše zemlje, nego i od svojih parlamentaraca. Detalje onoga što se dogodilo Berlin ne deli čak ni sa svojim saveznicima“, istakla je Zaharova.

Prema njenim rečima, postoji razlog da se veruje da je Berlin namerno neprijateljski postupio prema Rusiji u situaciji sa istragom Alekseja Navaljnog o „dvorcu“ u Gelendžiku.

U skladu sa nemačkim zakonom o dokumentaciji tajne službe Štazi iz 1991. godine, njihov arhiv može koristiti bilo ko, ali samo uz odgovarajuću dozvolu nemačkim nadležnih organa, ističe portparolka. Prema njenim rečima, zvuče neverovatne izjave da vlasti Nemačke navodno nisu ništa znale o aktivnosti Alekseja Navaljnog, niti su se time zanimale.

„Sa druge strane, sada su ubedljivije sumnje da je nemačka strana mogla namerno olakšati Navaljnom pristup arhivi Štazija, a čak ga i uputiti na konkretna dokumenta. U prilog toj verziji ide i činjenica da se tokom celog perioda nakon ujedinjavanja Nemačke, zloglasni kompromitujući materijal Štazija koristio za svođenje računa sa političkim protivnicima i progon nepodobnih“, izjavila je Zaharova.

Prema njenim rečima, znatan deo arhive Štazija našla se u SAD nakon 1990. godine i tek nako dužeg vremena vraćena je u Nemačku.

„Stoga postoji razlog da se veruje da je u ovoj situaciji Berlin namerno napravio otvoreni neprijateljski postupak prema našoj zemlji. Reč je o još jednom elementu velike antiruske provokacije koju nemačke vlasti usrdno razvijaju oko situacije sa Navaljnim u cilju mešanja u unutrašnja pitanja naše zemlje“, zaključila je portparolka.

Podsetimo, pseudo-istraga Navaljnog o „Putinovom dvorcu“ objavljena je uoči neodobrene protestne akcije 23. januara kako bi se izmanipulisao narod. Sada se pojavljuje sve više činjenica o tome kako je i čijim novcem isfabrikovan taj „fejk“.

S tim u vezi, ruski biznismen Arkadij Rotenberg obelodanio je da „dvorac“ u Gelendžiku na Crnom moru, za koji je Navaljni tvrdio da je u Putinovom vlasništvu, pripada njemu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala