Koji veliki zadaci stoje pred novim srpskim patrijarhom

© Foto : Fejsbuk stranica Vladike PorfirijaMitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2021
Pratite nas
Pred novoizabranim srpskim patrijarhom Porfirijem stoje velike obaveze i veliki zadaci – očuvanje vere na duhovnom planu, kao i očuvanje jedinstva crkve, suočavanje sa problemima u regionu, ali i sa problemima koji potresaju čitav pravoslavni svet, kažu sagovornici Sputnjika. Za sve to on je sposoban jer je i dobar duhovnik, i dobar organizator.

Kao duhovnom predvodniku srpskog naroda, novog srpskog patrijarha očekuje zadatak očuvanja vere, naglašava kulturolog Jovan Janjić. Propagiranje ateizma, građenje sveta sa narušenim koralnim normama, sveta bez Boga i nastojanja da se na vekovnim kanonskim područjima srpske crkve formiraju paracrkvene organizacije jesu, prema njegovim rečima, duhovni izazovi koji se nalaze pred srpskom crkvom i novim patrijarhom.

„Pošto je reč o uzornom duhovniku i vrlo obrazovanom teologu, uveren sam da će odgovoriti zadatku i da će znati da crkvu sprovede kroz sva iskušenja pred kojima se ona nalazi“, kaže Janjić.

Veliki zadaci i velike obaveze pred patrijarhom

Gospodin Porfirije je već do sada pokazao da neguje skladne odnose sa državom i, prema mišljenju našeg sagovornika, slediće princip koji važi od srednjeg veka – simfoniju, saglasje između crkve i države u najvažnijim pitanjima koja se tiču celokupnog srpskog naroda.

„To su, u našem slučaju, očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije. Kada to kažem mislim na očuvanje Kosova i Metohije u pravnom poretku Srbije, ali i očuvanje kulturne baštine srpskog naroda bilo gde da je ugrožena“, objašnjava Janjić.

Očuvanje jedinstva crkve je jedan od zadataka novog patrijarha koji naglašava i verski analitičar Željko Injac.

„Posle svih medijskih zaoštravanja između raznih struja, novi srpski patrijarh će svakako morati da radi na smirivanju tenzija unutar same crkve. Porfirije, kao neko ko je veoma fleksibilan i ko je po prirodi pomirljiv čovek najverovatnije će to i da sprovede na pravi način. Bitno je se SPC očuva u celosti, da ne dolazi do nekakvih razmimoilaženja ili raskola“, kaže on.

Osim toga, pred novoizabranim patrijarhom će, dodaje Injac stajati problemi u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji i problem koji tišti čitav pravoslavni svet – zahlađenje odnosa između carigradske i moskovske patrijaršije.

„Problemi u Crnoj Gori, koji su prošle godine bili aktuelni i dalje nisu završeni i sudbina srpskog naroda tamo je i dalje neizvesna. U maju bi trebalo da bude izabran i mitropolit crnogorsko-primorski. Tu bi trebalo gledati i šta narod priželjkuje, ali i kakvo je raspoloženje i među episkopima“, smatra naš sagovornik.

Na Kosovu i Metohiji, nakon izbora, Aljbin Kurti će, prema Injčevom mišljenju, pokušati da ospori sve dogovore po pitanju srpske zajednice na Kosovu, pa i statusa SPC, dok bi po pitanju odnosa između Moskve i Carigrada srpska crkva trebalo da vodi izbalansiranu politiku ali tako, kako Injac kaže, da stanemo na pravu stranu, a da to ne bude na štetu ni naše crkve, niti pravoslavlja u celosti.

​Dobar duhovnik i dobar organizator

Novoizabrani srpski patrijarh pokazao se i kao monah, i kao vikarni episkop, ali i kao starešina manastira Kovilj i kao mitropolit zagrebačko – ljubljanski, kao čovek koji je sposoban da bude duhovni pastir – da brine o duhovnim potrebama naroda, ali istovremeno i o drugim potrebama, smatra Janjić, dok Injac gospodina Porfirija opisuje kao dobrog duhovnika i kao dobrog menadžera.

Sposobnost patrijarha Porfirija vidi se upravo na primeru manastira Kovilj, koji je od razrušenog manastira sa malim brojem monaha postao značajan misionarski centar.

„Po tome se vidi koliko je patrijarh Porfirije sposoban i, što se kaže u crkvi, dostojan je patrijaršijskog trona u svakom smislu. Mi smo u crkvi obično imali situaciju da jedan patrijarh bude harizmatik, duhovnik, kao što je bio patrijarh Pavle, ali da mu manjkaju organizacione sposobnosti, dok je patrijarh Irinej bio dosta dobar organizator. A Porfirije ima i jednu, i drugu osobinu, tako da verujem da će doprineti crkvi sa obe strane“, zaključuje Injac.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala