Kina: Nova strategija NATO-a ─ ispoljavanje mentaliteta Hladnog rata

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaLogo Organizacije Severnoatlanskog sporazuma (NATO) u Briselu
Logo Organizacije Severnoatlanskog sporazuma (NATO) u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2021
Pratite nas
Kina smatra izjave o razvoju novog strateškog koncepta NATO-a usmerenog na obuzdavanje Kine i Rusije ispoljavanje mentaliteta Hladnog rata, rekla je na redovnom brifingu portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.
„Smatram da je ovo još jedna demonstracija mentaliteta Hladnog rata“, odgovorila je ona na zahtev novinara da prokomentariše izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da bi novi strateški koncept Alijanse, koji treba da bude usvojen 2021. godine, trebalo da ima za cilj obuzdavanje Kine i Rusije.

Prema njenim rečima, Kina je „graditelj globalnog sveta“, njen razvoj „obezbeđuje mogućnosti za ceo svet“. Ona je istakla je da će Kina „nastaviti čvrsto da sledi put mirnog razvoja“.

Portparolka je takođe izrazila nadu da će „NATO otvoreno gledati na razvoj Kine“. Kako je naglasila, „u savremenom svetu mentalitet Hladnog rata ne vodi nikuda“.

Nakon prvog dana video-konferencije ministara odbrane NATO-a generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg izjavio je da strateški koncept NATO-a iz 2010.godine treba da se ažurira, jer se situacija promenila – ona ne uzima u obzir uspon Kine i pogoršanje odnosa sa Rusijom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala